Επέτειος της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων 21 Μαρτίου 1821

 Επέτειος της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων 21 Μαρτίου 1821
Τελευταία ενημέρωση 21/03/2021

 Πραγματοποιήθηκαν στα Καλάβρυτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, επετειακές εκδηλώσεις   σήμερα, Κυριακή 21 Μαρτίου, στην οποία παρέστη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στις επετειακές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν δίχως την παρουσία κοινού λόγω των υγειονομικών κανόνων που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Αχαϊας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χριστίνα Αλεξοπούλου και 'Αγγελος Τσιγκρής, καθώς και η Σια Αναγνωστοπούλου και ο Κώστας Μάρκου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μετά την δοξολογία  στον Καθεδρικό Ναό της πόλης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας   κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Κυβέρνησης στο μνημείο πεσόντων Ηρώων 
Για την επέτειο της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  είπε τα εξής  στο χαιρετισμό της για την επέτειο .
Ηρωικά και μαρτυρικά, δοξασμένα και υπερήφανα, τα Καλάβρυτα είναι συνδεδεμένα με μεγαλειώδεις στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Εδώ, στις 21 Μαρτίου του 1821, εξακόσιοι περίπου αγωνιστές, με αρχηγούς τον Φωτήλα, τον Χαραλάμπη, τον Θεοχαρόπουλο, τον Σολιώτη, τον Παπαδόπουλο και τους Πετιμεζαίους, ύψωσαν, μέσα στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Αγίας Λαύρας, το ιερό λάβαρο της μονής, τη χρυσοκέντητη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και επιτέθηκαν εναντίον των τούρκων κατακτητών ελευθερώνοντας την πόλη, στην πρώτη πολεμική επιχείρηση της Επανάστασης.
 
Σύντομα, η επαναστατική τους φλόγα απλώθηκε και σε άλλες περιοχές της υπόδουλης Ελλάδας κι έγινε η πυρκαγιά που πυρπόλησε τις ψυχές και τα σώματα του αδούλωτου γένους μας. Ο πόθος για την ελευθερία ξεσήκωσε πόλεις και χωριά, έγινε εξέγερση, μαρτύριο, ηρωισμός και θυσία, συγκίνησε ανθρώπους και λαούς στα πέρατα της οικουμένης· έφτασε μέχρι το μακρινό Χαΐτιον, την Αϊτή, την πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την Επανάσταση και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και στέλνει στον τόπο μας, παρά τη φτώχεια της, βοήθεια και εθελοντές.
 
Τα Καλάβρυτα, η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, η ορκωμοσία των πολεμιστών, η δοξολογία, οι εμβληματικές μορφές του κλήρου, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, είναι συνυφασμένα με την εθνική μας παλιγγενεσία. Με τον αγώνα που είναι έτοιμοι να δώσουν οι Έλληνες κάθε εποχή, ενάντια σε κάθε βάρβαρο κατακτητή. Και τότε, στις απαρχές της Επανάστασης· και εκατόν είκοσι χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1943, όταν η αντίσταση στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής πνίγηκε στο αίμα, σε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου· και πάντα. Η πόλη των Καλαβρύτων αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της διαχρονικής προσήλωσης των Ελλήνων στο υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας, την οποία καλούμαστε όλοι μας να προασπιζόμαστε.
Πηγή Προεδρία της Δημοκρατίας