Η 193η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

 Η 193η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου
Τελευταία ενημέρωση 21/10/2020

 Με λιτό και σεμνό τρόπο, λόγω της πανδημίας, εορτάστηκε χθες στην ιστορική Πύλο η 193η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων, στην ομώνυμη πλατεία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των συμμαχικών χωρών, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής ʼγγελος Λάππας.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της Ναυμαχίας, τονίζοντας τη δυναμική της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις προκλήσεις της γείτονος χώρας, ενώ ευχήθηκε ειρήνη, υγεία και κάθε καλό σε όλο τον κόσμο.
Μήνυμα αφιερωμένο στην 193η επέτειο από τη Ναυμαχία στο Ναυαρίνο ανήρτησε στο Twitter το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.  
«Πριν 193 χρόνια, οι δυνάμεις της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας επικράτησαν του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο. Ο θρίαμβος του συμμαχικού στόλου άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του το υπουργείο.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτριος Σκάλκος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Βασίλειος Καπέλιος, ο εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας, ακόλουθος ʼμυνας Charles Abalea, ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατιωτικός ακόλουθος Sergey Demiyanov και ο γενικός γραμματέας της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου Rory Sherrington, ο διοικητής ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, υποστράτηγος Δημήτριος Τσιμπίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.