Αποκάλυψη της προτομή του αείμνηστου συνταγματάρχου Γ. ΣΑΜΟΥΗΛ

Αποκάλυψη της προτομή του αείμνηστου συνταγματάρχου Γ. ΣΑΜΟΥΗΛ
Τελευταία ενημέρωση 07/12/2018

Σήμερα  Κυριακή(2/12/2018) και ώρα 10:30 στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Μακρυγιάννη τελέστηκε μνημόσυνο για τους ηρωικούς πεσόντες στη Μάχη των Αθηνών.
Παραβρέθηκε μεγάλος αριθμός πιστών στον Ιερό Ναό και στον προαύλιο χώρο αυτού. Μετά την Θεία λειτουργία ακολούθησε σύμφωνα με το πρόγραμμα :
•    Η αποκάλυψη της προτομής του γλυπτού  του Γεωργίου Σαμουήλ πρώην Αρχηγού της Ε.Β.Χ .
 •    ομιλία του Αντιστράτηγου ε.α ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗ Οδυσσέα μέλους του Δ.Σ. του Σ.ΑΠ.ΑΣ.Α. και Γ.Γ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. για τον Πρώην Αρχηγό της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Γεώργιο ΣΑΜΟΥΗΛ .

Κυρίες και Κύριοι
Το γλυπτό, προσωπογραφία ,του Γεωργίου Σαμουήλ πρώην Αρχηγού της Χωροφυλακής φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Εξηκία Τριβουλίδη  με δαπάνη  του Συνδέσμου μας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, και τοποθετήθηκε σε τούτο εδώ τον ιστορικό  χώρο ώστε να συνδέσει αρμονικά την ιστορική μνήμη .
    Ο Αντιστράτηγος Χωροφυλακής Γεώργιος Σαμουήλ γεννήθηκε το 1894 στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης και κατατάχθηκε στο Σώμα της Βασιλικής Χωροφυλακής το 1913
     Το 1919 προβιβάστηκε στο βαθμό του ανθυπομοιράρχου .
    Υπηρέτησε σε διάφορα υπηρεσιακά κλιμάκια και διακρίθηκε για την εντιμότητα , την ενεργητικότητα και το ήθος του .
    Ως   Διοικητής μεταβατικών αποσπασμάτων στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ,  καταδίωξε και εξόντωσε επικίνδυνες Βουλγαρικές συμμορίες
    Την 24-11-1944 ανέλαβε τη Διοίκηση  του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη .  Διορατικός και γενναίος έβλεπε την επερχόμενη καταιγίδα του εμφυλίου πολέμου και οργάνωσε την Υπηρεσία του και εξόπλισε τους άνδρες του . Οχύρωσε το στρατόπεδο του Συντάγματος και εξεπόνησε με τους επιτελείς Αξιωματικούς του ένα υπέροχο σχέδιο ʼμυνας του κτιριακού συγκροτήματος Μακρυγιάννη . Προπαρασκεύασε ψυχολογικά τους άνδρες του για τη σημασία του επικείμενου αγώνα , με αποτέλεσμα τη  μεγαλειώδη νίκη .
    Τον Μάϊο του 1946 ο Γεώργιος Σαμουήλ ανέλαβε, την Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής Δυτικής Μακεδονίας και ηγήθηκε πολλών  επιχειρήσεων, στο Γράμμο, το Βίτσι και στο Βέρμιο.
    Τον Σεπτέμβριο του 1948 προβιβάστηκε στο βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
    Το  1950 (αρχές Ιουνίου ) προβιβάστηκε στον βαθμό του αντιστρατήγου και ανέλαβε  Αρχηγός Χωροφυλακής . Η αρχηγία του Γεωργίου ΣΑΜΟΥΗΛ ( 1950- 1952) θεωρείται η γονιμότερη μεταπολεμική περίοδος στην αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Χωροφυλακής . Ο Γεώργιος ΣΑΜΟΥΗΛ με το τεράστιο ηθικό κύρος του είχε γοητεύσει την πολιτική ηγεσία της Χώρας σε τέτοιο τρόπο ώστε σε μια μόνο διετία που διήρκεσε η Αρχηγία του να επιλυθούν μακροχρόνια και δισεπίλυτα προβλήματα του Σώματος της Χωροφυλακής τα οποία είχαν συσσωρευθεί από την περίοδο 1941-1949 . 'Ανοιξε μια καινούργια εποχή στις σχέσεις Ηγεσίας και προσωπικού , άγνωστη μέχρι τότε στις τάξεις της Χωροφυλακής . Για τον λόγο αυτό αγαπήθηκε από τους άνδρες της χωροφυλακής.
    Στην στοργική φροντίδα του ΣΑΜΟΥΗΛ οφείλεται η ανοδική πορεία της Χωροφυλακής που παρατηρήθηκε με καλπάζοντα  ρυθμό αμέσως μετά τη λήξη της εμπόλεμης περιόδου  .
    Ο ΣΑΜΟΥΗΛ υπήρξε και ένας αξιόλογος πνευματικός άνθρωπος. Έζησε και πρωταγωνίστησε στα συνταρακτικά γεγονότα της τεσσαρακονταετίας 1910-1950 και μας τα απέδωσε με ζωντάνια και παραστατικότητα στις δύο υπέροχες ιστορικές εργασίες του τις οποίες χαρακτηρίζουν γλαφυρότητα ύφους και σαφήνεια περιεχομένου .
    Η πρώτη που φέρει τον τίτλο << Η Δόξα και το Δράμα της Ελλάδος –Αθήναι  1949>> διασκευάστηκε θεατρικά και εσημείωσε πρωτοφανή επιτυχία στα θέατρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1950-1952 .
    Η δεύτερη που φέρει τον τίτλο << Η εποποιία του Μακρυγιάννη Αθήναι 1950 >> αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό κείμενο το οποίο δέχτηκε επαινετικές κριτικές από τους πνευματικούς ανθρώπους όλων των αποχρώσεων
Τιμήθηκε με σειρά μεταλλίων και παρασήμων για την πολεμική του δράση στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο  στη Μικρασιατική εκστρατεία  και μετέπειτα δράση του    Τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Βασιλικού τάγματος του Φοίνικος .
 Η γενέτειρά του ονόμασε τον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Ιεράπετρας ‘Στρατηγού Γ. Σαμουήλ’ και ο δήμος της Αθήνας έδωσε το όνομά του σε πλατεία της πόλης, στην περιοχή Κυπριάδου.
Πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 1965, σε ηλικία 71 ετών.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του Γεωργίου Σαμουήλ πρώην, Αρχηγού της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής


•    Ομιλία του υιού του Ανδρέα ΣΑΜΟΥΗΛ

Αξιότιμε Κύριε πρόεδρε της ΣΑΠΑΣΑ
Αξιότιμε Κύριε πρόεδρε της ΠΟΑΣΑ
Κυρίες και κύριοι,

Είχαν περάσει 21 χρόνια, από τον παγωμένο Δεκέμβριο του 1944, όταν τον Σεπτέμβριο του 1965 ο στρατηγός Γεώργιος Σαμουήλ, πήγε να συναντήσει τους ηρωικούς μαχητές που έπεσαν στην θρυλική μάχη του Συντάγματος Χωρ/κής Μακρυγιάννη, για να τους πει ο ίδιος, σαν διοικητής τους, ότι το σύνθημα ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ έγινε πραγματικότητα και η θυσία τους κράτησε την Ελλάδα ελεύθερη και μακριά από μία οδυνηρή υποδούλωση στο ανατολικό μπλόκ.
Από τότε, κάθε χρόνο, στη συνάντηση αυτή πήγαιναν όλο και περισσότεροι συμπολεμιστές τους και θαρρώ πως σήμερα βρίσκονται όλοι εκεί μαζί, γύρω από τον αγαπημένο τους διοικητή, περήφανοι για το κατόρθωμά τους και αναπαυμένοι εν ειρήνη γιατί έκαναν το καθήκον τους.
Αυτήν την εικόνα έρχεται σήμερα να αποτυπώσει, στον ιερό τούτο χώρο της θυσίας τους, η πρωτοβουλία της ΣΑΠΑΣΑ και της ΠΟΑΣΑ, διερμηνεύοντας την επιθυμία των αποστράτων, να τοποθετήσει τη προτομή του αειμνήστου πατέρα μου Στρατηγού Γ. Σαμουήλ δίπλα στα ονόματα των πεσόντων ανδρών του. Βαθειά στο βλέμμα του στρατηγού, διακρίνει κανείς όλα εκείνα τα ‘παιδιά με ατσάλινα χέρια, με θάρρος, γεμάτα ορμή’ όπως λέει και το Εμβατήριο του Μακρυγιάννη, που έγραψε ο ίδιος, στα οποία οφείλουμε όλοι εμείς την παρουσία μας εδώ.
Βαθύτατα συγκινημένος, συγχαίρω όλες τις διοικήσεις της ΠΟΑΣΑ και της ΣΑΠΑΣΑ που, χρόνια τώρα, με τις άοκνες προσπάθειές τους και την έμπρακτη υποστήριξη όλων των αποστράτων της Χωροφυλακής και των Σωμάτων Ασφαλείας, διαμόρφωσαν τον ιστορικό ναό του Αγ. Γεωργίου Μακρυγιάννη και τον περιβάλλοντα αυτού χώρο και τον ανέδειξαν ζωντανό σημείο αναφοράς μιας τραγικής και συνάμα μεγαλειώδους και νικηφόρας σελίδας της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας και της Ελληνικής Χωροφυλακής, δίπλα στο Διοικητήριο του Συντάγματος, που παραμένει αγέρωχο μέσα στα χρόνια.
Ευχαριστώ

•    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από κοινού των προέδρων Π.Ο.Α.Σ.Α. και Σ.ΑΠ.ΑΣ.Α. και της οικογένειας του αείμνηστου διοικητού του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη το 1944 συνταγματάρχου Γ. ΣΑΜΟΥΗΛ από τον υιό του και τον εγγονό του