Εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων
Τελευταία ενημέρωση 13/12/2018

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων
Σε αυτόν εδώ τον μαρτυρικό Τόπο, στα Καλάβρυτα, συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μέσ’ από βάρβαρη σφαγή και ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Τιμούμε σήμερα ευλαβικά την Ιερή Μνήμη των τραγικών Θυμάτων αυτής της θηριωδίας. Και συνεχίζουμε τον αγώνα δικαίωσης της Θυσίας τους, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση σε όλο τον Κόσμο ένα διπλό, ηχηρό, μήνυμα με βάση την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά.

Και στην Μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, πρέπει να μην παραβλέπουμε ότι ο κίνδυνος από τη ναζιστική θηριωδία δεν έχει περάσει. Στην Ευρώπη σήμερα ξεφυτρώνουν μορφώματα, τα οποία είναι ουσιαστικά -και δυστυχώς- συνεχιστές αυτής της θηριωδίας και της απάνθρωπης ιδεολογίας, αν μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογία. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να υπερασπισθούμε τον ʼνθρωπο, την Δημοκρατία, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Πρέπει λοιπόν να μην επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, σε τέτοια μορφώματα να καθορίζουν το μέλλον μας και, ιδιαίτερα, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Πηγή:Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας