Εν αναμονή της ανάρτησης ή της αποστολής των ενημερωτικών σημειωμάτων - Τι θα δούμε;

Εν αναμονή της ανάρτησης ή της αποστολής των ενημερωτικών σημειωμάτων - Τι θα δούμε;
Τελευταία ενημέρωση 02/10/2019

Τι θα δούμε;
Τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών μας που παρέμειναν άγνωστα  εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2018.
 Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 01/01/2019
                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 
Μέσω αυτής της (πατήστε εδώ ) Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας, έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τους κωδικούς TAXIS να ενημερώνεστε σε μηνιαία βάση από 01/01/2019 και μετά για το πώς διαμορφώνεται η μηνιαία πληρωμή της σύνταξης σας αναλυτικά.
 
Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται στους συνταξιούχους των πρώην Φορέων και του Δημοσίου (παλαιοί συνταξιούχοι) και των νέων συνταξιούχων (έναρξη σύνταξης από 13/5/2016 και μετά).
 
Σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά  σημειώματα των συντάξεων μηνός 1/2019 και για τους συνταξιούχους πριν από 13/5/2016 (παλαιοί συνταξιούχοι)  και σταδιακά θα αναρτηθούν για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, ως   και οι υπόλοιποι μήνες του 2019. 
 
Αναλυτικά η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
 
Την 1/10/2019 θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, που δεν υπόκεινται σε σώρευση συντάξεων για τους πρώην Φορείς, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και Δημόσιο. 
Την 2/10/2019 θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων που δεν υπόκεινται σε σώρευση συντάξεων, για τον πρώην Φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα ενταχθέντα σε αυτόν Ταμεία.
Στις επόμενες ημέρες και έως 10/10/2019, σταδιακά θα αναρτώνται τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων, για τις ακόλουθες κατηγορίες:
Νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ(έναρξη σύνταξης από 13/5/2016 και μετά)
Παλαιοί και Νέοι συνταξιούχοι που εμπίπτουν στη σώρευση των συντάξεων.
Παραπληγικά επιδόματα
Προσωρινές συντάξεις.
Για τους συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ (παλαιοί συνταξιούχοι), τα ενημερωτικά σημειώματα από 01/01/2019 έχουν ήδη χορηγηθεί με την προϋφιστάμενη διαδικασία, δεδομένου ότι οι συντάξεις αυτές δεν υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 14 και 33 του Ν.4387/16 (επανυπολογισμός).
Για όλες τις λοιπές κατηγορίες που δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα εμφανίζεται μήνυμα ότι το ενημερωτικό σας σημείωμα θα είναι διαθέσιμο προσεχώς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ της Π.Ο.Α.Σ.Α. 
Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να αναρτηθούν για 1,7 εκατ. συνταξιούχους, από τον ΕΦΚΑ, εντός της εβδομάδας.  Θα περιλαμβάνουν :
1. Τον  επανυπολογισμού των συντάξεων, για όλους όσοι ήταν συνταξιούχοι έως τις 12 Μαΐου 2016, ήτοι πριν αρχίσει η εφαρμογή του Ν.4387/16. Σήμερα στην πλειοψηφία τους , οι συνταξιούχοι λαμβάνουμε το ίδιο ποσό σύνταξης, παρότι ο επανυπολογισμός έδειξε ότι με βάση το νέο σύστημα, η σύνταξή τους θα ήταν κατά 250 με 350 ευρώ μικρότερη. 
2.Την  προσωπική διαφορά, η οποία διασώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σταθερό στη θέση του, και στη  «δήλωση συμπερασμάτων» που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσής του για την Ελλάδα (βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του) επαναφέρει το θέμα της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, με στόχο την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου που θα δώσει τη δυνατότητα αύξησης των κοινωνικών δαπανών.
3. Υπάρχουν  συνταξιούχοι που με τη σύνταξη του Ιανουαρίου2019 είδαν μια μικρή αύξηση. Αυτό έγινε γιατί ο επανυπολογισμός έβγαλε αρνητική προσωπική διαφορά, ήτοι οι συντάξεις τους ήταν χαμηλότερες (λόγω των μνημονιακών περικοπών) από αυτές που θα τους καταβάλλονταν, εάν ίσχυε και γι’ αυτούς ο νόμος του 2016. Οι αυξήσεις σε αυτήν την περίπτωση δίνονται σε 5 ισόποσες δόσεις.
 
Χωρίς  επανυπολογισμό θα παραμείνουν περίπου 223.000 συνταξιούχοι, καθώς γι’ αυτούς δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
 
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί, γεγονός που διασφαλίζει τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στα χαρτιά ή, για την ακρίβεια, στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων.
Ο Νόμος  προβλέπει ότι από την 1/1/2023, όταν δηλαδή θα «ξεπαγώσουν» οι συντάξεις, όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα δουν αυξήσεις. Το ποσό της αύξησης θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά, έως ότου η δεύτερη μηδενιστεί.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, τα νέα σημειώματα που θα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ  (efka.gov.gr) θα περιλαμβάνουν προσωπικές διαφορές που θα κινούνται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται και να προσεγγίζουν τα 350 ευρώ. 
 
Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται:
 
• H εθνική σύνταξη. Το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 345,6 ευρώ (για 15 έτη ασφάλισης) και 384 ευρώ (για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης).
 
• H ανταποδοτική σύνταξη. Εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.
 
• Η προσωπική διαφορά. Προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που βγαίνει από τον επανυπολογισμό.

Για πληροφοριες πατήστε εδώ :  ΕΦΚΑ Ηλεκτρονικές Πληροφορίες για συνταξιούχους