Επιστολή στους Πολιτικούς Αρχηγούς Εσωτερικη Ασφάλεια Προτάσεις 20-4-2012

Επιστολή στους Πολιτικούς Αρχηγούς Εσωτερικη Ασφάλεια Προτάσεις  20-4-2012
Τελευταία ενημέρωση 02/04/2015

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΑΑΣΑ


Η Ομοσπονδία μας στις 20 Απριλίου 2012 απέστειλε προς τους Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων  τη παρακάτω επιστολή που περιλαμβάνει τις απόψεις και θέσεις της σχετικά με την Εσωτερική ασφάλεια της χώρας:

ΘΕΜΑ: Εσωτερική ασφάλεια - Προτάσεις Π.Ο.Α.Α.Σ.Α.

 κ. Πρόεδρε,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξ-κών Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Α.Σ.Α) ανησυχεί βαθύτατα για την πολύπλευρη και γενικευμένη κρίση , που διέρχεται η Πατρίδα μας. Ανησυχεί για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, για τις ιταμές προκλήσεις και τις συνεχώς διευρυνόμενες παραχωρήσεις στους επαχθείς όρους των μνημονίων , για το δυσθεώρητο σωρευτικό χρέος, για τη μεγέθυνση της ύφεσης ,για την εκτόξευση της ανεργίας, για την κλιμάκωση της εγκληματικότητας και τις ακραίες μορφές βίας, για το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, ανομίας και ατιμωρησίας, για τη μεγάλη κρίση θεσμών και αξιών, για τις δυσβάκτακτες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κατά παραβίαση κάθε έννοιας ισότητας και αναλογικής συμμετοχής στα βάρη( άρθρ.4 Συντ.).Προπαντός ανησυχεί για τη μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης, για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, για την απουσία αναπτυξιακής προοπτικής και οράματος εξόδου από την κρίση, που θα δίνει βάσιμη ελπίδα στο δοκιμαζόμενο πολίτη και αντίκρισμα στις θυσίες του.

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές και ευμετάβολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, η μέριμνα για την εσωτερική ασφάλεια θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των εθνικών προτεραιοτήτων. Αντίθετα με τις κρατούσες συνθήκες και τις επιταγές της λογικής, η εφαρμογή μιας ισοπεδωτικής πολιτικής ( στο ίδιο μέγεθος χωράνε όλοι), έθεσε σε σκληρή δοκιμασία και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και της προσφοράς τους. Παρέλκει της προσοχής ότι οι αστυνομικοί είναι αυτοί που βρίσκονται σ’ ένα αδυσώπητο και διαρκή πόλεμο με το έγκλημα και τις ακραίες μορφές βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι αυτοί που μάχονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν το αίμα τους για να προασπίσουν τη νομιμότητα , το κράτος δικαίου, την τάξη- ασφάλεια και ειρηνική κοινωνική συμβίωση, που είναι βασικά προαπαιτούμενα για την πρόοδο, την ευημερία και την ανάπτυξη κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Είναι αυτοί που εργάζονται χωρίς ωράρια εργασίας, που δεν έχουν προγραμματισμό στη ζωή τους, που ζουν διακινδυνεύοντας και είναι υποχρεωμένοι να ενεργούν κάτω από συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, όπως έχουν όσοι εκ του ασφαλούς ασκούν εύκολη κριτική μέσα από τα γραφεία τους.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του αστυνομικού και ειδικά ο επικίνδυνος και στρεσογόνος χαρακτήρας της εργασίας του, με όλα τα συνεπακόλουθα για την ατομική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή, δεν λαμβάνονται υπόψη από την Πολιτεία. Είναι οδυνηρό κάθε φορά που δολοφονείται ένας αστυνομικός από τα πυρά αδίστακτων κακοποιών, να επαναλαμβάνονται, σχεδόν στερεοτύπως, μεγαλόστομες δηλώσεις, και την επομένη να μη λαμβάνεται καμιά πρόνοια για τη θωράκιση των αστυνομικών( εκπαίδευση- μέτρα ατομικής προστασίας κλπ).

Σε μια περίοδο κρίσης, που η πατρίδα δοκιμάζεται, όλοι αποδέχονται να υποβληθούν σε θυσίες, στο μέτρο που τους αναλογεί και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Τέτοιοι όροι δεν συντρέχουν, δεδομένου ότι μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού που φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν ή «παρκάρουν» ανεμπόδιστα πακτωλό κεφαλαίων στο εξωτερικό, τελούν υπό καθεστώς αδιατάρακτης ασυλίας επί σειρά ετών. Όταν το μεγάλο κεφάλαιο δεν μετέχει στα βάρη της οικονομικής κρίσης. Όταν διατηρούνται προνόμια και υψηλές απολαβές σε συγκεκριμένες κατηγορίες , κατά παράβαση κάθε έννοιας ισότητας και αναλογικότητας .

Συμπερασματικά, η πολιτεία, είναι ώρα να αναγνωρίσει εμπράκτως τον επικίνδυνο χαρακτήρα της αποστολής του αστυνομικού, να ενισχύσει τα μέτρα της ατομικής του προστασίας, να ανατάξει το ηθικό του, να βελτιώσει την εκπαίδευση και τις συνθήκες εργασίας του, να ενισχύσει τις αποδοχές του, να αξιοποιήσει τους αποστράτους σε παραγωγικούς τομείς, να στηρίξει τις συντάξεις τους και τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων προέχει το ΜΤΣ, για το οποίο τα δύο τελευταία έτη δεν ελήφθη κανένα μέτρο για τη διάσωση και εξυγίανσή του. Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές συντάξεις των αστυνομικών έχουν υποστεί καθίζηση (όπως και οι κύριες) παρότι έχουν το χαμηλότερο βαθμό αναπλήρωσης έναντι της κύριας σύνταξής τους. Στις βασικές προτεραιότητες της Ομοσπονδίας μας είναι και η ενεργοποίηση του Ν.3688/2008 για την ίδρυση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.), που αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των αστυνομικών.

Κ. Πρόεδρε,

Κάθε κρίση είναι ταυτόχρονα και μια πρόκληση. Πίσω από κάθε πρόκληση κρύβεται και μια ευκαιρία. Δεν πρέπει οι προκλήσεις να μετατραπούν σε χαμένες ευκαιρίες. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Γι αυτό σήμερα πρέπει να αλλάξουν ριζικά όλα. Όλα όσα πλήγωσαν την πατρίδα και τον περήφανο λαό της και είναι η αιτία της σημερινής κακοδαιμονίας και αδιεξόδου στον τόπο. Ειδικότερα:

·         Στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, η κρισιμότητα της κατάστασης και η έξαρση της εγκληματικότητας ,επιβάλλει τη χάραξη ενιαίας εθνικής πολιτικής, που θα έχει συνέχεια, αξιοπιστία και συνέπεια και θα εφαρμόζεται, απαρέγκλιτα στη βάση σχεδίου, χωρίς εκπτώσεις ή πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που απειλεί πλέον, εκτός από την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Για την ενότητα των ενεργειών, τον συντονισμό των προσπαθειών και την αποφυγή επικαλύψεων και μετάθεσης ευθυνών, τη χάραξη συνεκτικής πολιτικής με ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενιαίου φορέα Μετανάστευσης και Ασύλου ,με κοινό επιχειρησιακό κέντρο και συνέργειες από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

·         Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής στην οδική ασφάλεια, για να αντιμετωπισθεί με δραστικό τρόπο το διαπιστωμένο έλλειμμα κουλτούρας οδικής ασφάλειας και οι παρενέργειες από την αδυναμία συντονισμού των πολυκερματισμένων Υπηρεσιών και φορέων. Η συγκρότηση μιας ΤΑSK FORCE, με αρμοδιότητες συντονισμού ενεργειών και επίσπευσης των προς υλοποίηση δράσεων, με τα υφιστάμενα δεδομένα, αποτελεί αναγκαιότητα.

·         Η βαρύνουσα εγκληματικότητα και ιδιαίτερα οι ληστείες και τα άλλα εγκλήματα κατά της περιουσίας, που λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, γνωρίζουν πρωτοφανή έξαρση, επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και πρέπει να αντιμετωπισθούν με άμεσα επιχειρησιακά και νομοθετικά μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για την εγκληματική δράση των κουκουλοφόρων και των συνεργατών τους, που έχουν υιοθετήσει ως αξία την καταστροφή, τους βανδαλισμούς , τις ακραίες μορφές βίας και την κατάλυση του κύρους του νόμου, χωρίς να συνυπολογίζουν το κόστος από την εικόνα μιας φλεγόμενης Πρωτεύουσας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, με ό τι αυτό συνεπάγεται.

·         Ειδική μέριμνα πρέπει να αποτελέσει η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και των εγκληματιών του «λευκού περιλαιμίου», καθώς και του παρεμπορίου, που μόνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, στερεί πόρους 11δις€, από την πραγματική οικονομία.

·         Τα παρακμιακά φαινόμενα στο κέντρο της Αθήνας, η κάθετη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, μαζί με την αναστάτωση από τις καθημερινές πορείες και συγκεντρώσεις, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθούν άλλο. Χρειάζεται επειγόντως ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο (που θα προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την πάταξη του παρεμπορίου)και άμεσα νομοθετικά μέτρα.

·         Να γίνει Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών και επανακαθορισμός της δράσης των αστυνομικών, με δεδομένο το υφιστάμενο έλλειμμα δύναμης, προκειμένου αποδεσμευτούν πόροι για την προστασία του πολίτη από το νέο κύμα εγκληματικότητας. Η προαγωγή του Εθελοντισμού στον τομέα της δημόσιας τάξης, είναι ώρα να πάρει σάρκα και οστά. Επίσης να διευρυνθεί ο ρόλος της Τ.Α. στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και να συγκροτηθούν δομές ασφαλείας στις ζωτικές εγκαταστάσεις.

Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να υποστηριχθεί έμπρακτα, τόσο υλικά, όσο και ηθικά. φέρει στις πλάτες του ένα βαρύ φορτίο, το οποίο μάλλον θα μεγαλώνει, γι αυτό η θωράκισή του και η αναγνώριση της προσφοράς του είναι το βασικό του έπαθλο στον καθημερινό του αγώνα. Κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη σημερινή κατάσταση.

Τα μέτρα αυτά και πολλά άλλα, πρέπει να συνδυασθούν με την καθολική εφαρμογή των νόμων, προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Το κλίμα ελευθεριότητας που επικράτησε για πολλά χρόνια, η καθυστερημένη απονομή της δικαιοσύνης, ο εκφυλισμός των προς έκτιση ποινών με διαφόρους τρόπους, τα ειδικά προνόμια και οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή των νόμων, που με συντεχνιακή αντίληψη δημιουργήθηκαν, ο λαϊκισμός και τα φαινόμενα αυτονόμησης και αυτοδικίας, μαζί με την αντίληψη πολλών που συμμετέχουν στην πολιτική και κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου, ότι είναι πέραν και πάνω από το νόμο, οδήγησαν σε πλήρη ανυποληψία την έννομη τάξη. Ως επακόλουθο αυτών έχουμε σήμερα φαινόμενα γενικευμένης ανομίας, ατιμωρησίας και διαφθοράς, καθώς και μείωσης του ηθικού σε θεσμικά αρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς της κρατικής λειτουργίας, που κυριεύτηκαν από αίσθημα ματαιοπονίας και απογοήτευσης και έχασαν τον επιχειρησιακό τους ζήλο, γιατί έβλεπαν ότι «αντλούν εις πίθον Δαναΐδων».

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ενέργειες και πρακτικές παράνομες ή ελάχιστα δικαιοκρατικές και ακόμα λιγότερο δημοκρατικές. Η γενικευμένη περιφρόνηση της έννομης τάξης, ο εθισμός στην ανομία και η ατιμωρησία, δεν είναι μόνο παράγοντες εγκληματογένεσης, αλλά και στραγγαλισμού της οικονομικής ζωής του τόπου και όχι μόνον. Αφυδατώνεται παράλληλα η δημοκρατία μας, αφού μειώνεται η προστασία των εννόμων αγαθών του πολίτη, υποβαθμίζεται σοβαρά η ποιότητα της ζωής του και κλονίζεται το αξιακό μας σύστημα.

Σήμερα χρειάζονται βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και τις δομές του Κράτους. Προπαντός να γίνει αποδεκτό ότι με τις συνταγές του παρελθόντος δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν οι νέες ανάγκες και απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Σήμερα το πολιτικό προσωπικό πρέπει να αντιληφθεί ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι η Ελλάδα.

Κανένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας δεν μπορεί να πετύχει, χωρίς προηγούμενη αποκατάσταση της νομιμότητας και της κοινωνικής αδικίας, χωρίς πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, χωρίς εγκαθίδρυση της διαφάνειας παντού. Τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει πάνω στο θεμέλιο της ανομίας και ατιμωρησίας. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σήμερα, πρέπει να γίνει άμεσα. Είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση της νομικής και ηθικής τάξης, της ισονομίας και ισοπολιτείας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, του σεβασμού στον πολίτη, της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και της διατήρησης ενός minimum κοινωνικής συνοχής, συλλογικής αντίληψης και αλληλεγγύης.

 

Mε τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Α.Σ.Α.

 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Υποσ-γος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.