ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ -Εθνική Αντίσταση -ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ -Εθνική Αντίσταση -ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τελευταία ενημέρωση 25/11/2018

 Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου 25-11-1942
    Τη νύχτα 25/26 Νοεμβρίου ανατινάζεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) με 52 αντάρτεςκαι του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) με 86 αντάρτες και Βρετανών δολιοφθορέων αποτελούμενη από 14 άνδρες.  Η συντονισμένη επιχείρηση κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις απόπειρες της φρουράς της γέφυρας, να ανακόψουν την επίθεση. Ακολούθησε η ανατίναξη της γέφυρας, πριν προλάβουν να φτάσουν ενισχύσεις από τα στρατεύματα κατοχής. Μάλιστα υπήρξε και πρόβλεψη για σαμποτάζ και στις δύο γραμμές του σιδηροδρόμου, ώστε να μην είναι δυνατή η αποστολή ενισχύσεων.
Θεωρείται από τα κορυφαία σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη και στόχο είχε – και τον πέτυχε – να δημιουργήσει προβλήματα ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων στο μέτωπο της Αφρικής.
Η επιχείρηση είχε από το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, την κωδική ονομασία «HARLING» και προέβλεπε την ανατίναξη μίας εκ των τριών γεφυρών, της Παπαδιάς, του Ασωπού ή του Γοργοπόταμου.
 Αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού γεγονότος είναι η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική για έξι κρίσιμες εβδομάδες.
Για αντίποινα στο σαμποτάζ, οι Ιταλοί παίρνουν από τις φυλακές της Λαμίας 14 πατριώτες, από τους οποίους επτά θα εκτελέσουν μπροστά στην γκρεμισμένη γέφυρα.
 Αρκετά χρόνια μετά στις 29 Νοεμβρίου του 1964 κατά τη διάρκεια τελετής για τα 22 χρόνια από την ανατίναξη, η έκρηξη νάρκης είχε σαν απολογισμό 13 νεκρούς και 51 τραυματίες, ενώ αν και το επίσημο πόρισμα μιλούσε για έκρηξη παλιάς αμερικάνικης νάρκης από την εποχή του εμφυλίου, παρέμεινε η αμφισβήτηση και οι υποψίες ότι ήταν εσκεμμένη ενέργεια σε βάρος πολιτών αριστερής ιδεολογίας, που είχαν πάρει μέρος στην εκδήλωση.
Από το 1982, με τον Νόμο 1285, η επέτειος της μάχης καθιερώθηκε ως ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.
Σας παρουσιάζουμε με φωτογραφίες απο ένα οδοιπορικό μας για να έχετε μια εικόνα  της περιοχής και του δύσβατου αυτής . Επιμέλεια Αντιστράτηγου ε.α.ΕΛ.ΑΣ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗ Οδυσσέα .