Ο εορτασμός της « Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων » 11 Ιουνίου 2017

Ο εορτασμός της « Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων »  11 Ιουνίου 2017
Τελευταία ενημέρωση 14/06/2017

Ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων» πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11 Ιουνίου 2017 το πρωί, σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Στην τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο , ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης,ο  Γ.Γ.του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος , ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προιστάμενος του επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας  Αντιστράτηγος Μιχάλης ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ  , η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ,ο Γενικός Επθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος  Αντιστράτηγος Αντώνιος ΜΠΑΚΑΣ  καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. ΤΖΟΥΒΑΛΑΣ Κωνσταντίνος διάβασε την  Ημερήσια διαταγή 

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ
Αριθ. Πρωτ.: 7/2017

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΗΣ 11ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΓΙΑ ΤΗΝ
« ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ »

Απόστρατοι συνάδελφοι,
Η σημερινή ημέρα, η Κυριακή των Αγίων Πάντων, έχει πλέον, καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, όσων υπηρέτησαν και όσων υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, ως ημέρα απόδοσης τιμής, ως ημέρα αναγνώρισης, ως ημέρα με ιδιαίτερη αξία και συμβολική δύναμη.Είναι η ημέρα που επέλεξε η Πολιτεία για να τιμήσει και να αναγνωρίσει και τυπικά το έργο και την προσφορά των αποστράτων του Σώματος. Η τυπική αυτή αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων εκείνων που άφησαν βαθύ το αποτύπωμα τους στην ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και ενέγραψαν τις διαχρονικές παρακαταθήκες τις οποίες, σήμερα εμείς και αύριο οι νεότεροι συνάδελφοι που με τη σειρά τους θα μας διαδεχτούν, οφείλουμε να σεβόμαστε και να τηρούμε, απλώς επιβεβαιώνει την ουσιαστική αποδοχή και την επιβράβευση του έργου σας από την κοινωνία και τους πολίτες.
Αν σ’ αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας η Ελληνική Αστυνομία διατηρεί τη συνοχή, τις αρχές, τη δυναμική και την αποτελεσματικότητά της, δεν το οφείλει μόνο στην προσπάθεια, το ζήλο, την αυταπάρνηση και την υπευθυνότητα του εν ενεργεία προσωπικού της. Αν η Ελληνική Αστυνομία, σήμερα, μπορεί και εγγυάται την εξασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, την προστασία των πολιτών και των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, την ομαλότητα και την κοινωνική
συνοχή, δεν το έχει καταφέρει μόνο με το μόχθο και το έργο το δικό μας, των εν ενεργεία μελών της.
Ο αστυνομικός Οργανισμός στηρίζεται στην ιστορία του, στις σταθερές βάσεις που δημιούργησαν, σταδιακά, οι παλαιότεροι συνάδελφοι μας, στις αρχές και το έργο που άφησαν, στο έργο που εξακολουθούν να προσφέρουν.
Γιατί σ’ αυτόν τον Οργανισμό, σ’ αυτό το Σώμα, ο απόστρατος συνάδελφος δεν αποκόπτεται, δεν απομακρύνεται, δεν χάνει την επαφή με τους εν ενεργεία συναδέλφους του. Η πλούσια εμπειρία, η γνώση, η επαγγελματική αντίληψη, οι συμβουλές οι προτάσεις, οι παραινέσεις του, αποτελούν σημαντικά και πάντοτε πολύτιμα εφόδια, πρόσφορα να αξιοποιηθούν και να μετατραπούν σε έργο και σε προσφορά προς τη χώρα και την κοινωνία. Οφείλουμε λοιπόν, την ημέρα αυτή, την Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων , παράλληλα με την αναγνώριση του έργου και της προσφοράς των εν αποστρατεία συναδέλφων και την ευγνωμοσύνη μας προς αυτούς, να επαναδιατυπώσουμε τον όρκο και την υπόσχεση μας πως θα συνεχίσουμε το έργο τους, πως θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στις υποχρεώσεις μας, πως θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους, αντάξιοι των προσδοκιών της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που προσβλέπει στην Ελληνική Αστυνομία ως τη θεμελιώδη εκείνη σταθερά που θα της εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις σταθερότητας και ασφάλειας, ώστε να ξεπεράσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου. Γιατί η ίδια η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει πως μπορεί να εξασφαλίσει όλα όσα η χώρα και η κοινωνία προσδοκούν και απαιτούν από αυτήν. Γιατί οι άνθρωποι που υπηρέτησαν την Ελληνική Αστυνομία, οι απόστρατοι συνάδελφοι μας, φρόντισαν με το έργο, την προσπάθεια, και τη θυσία τους ενίοτε, να δημιουργήσουν τις σταθερές εκείνες βάσεις, τις βασικές εκείνες προϋποθέσεις που επιτρέπουν στον αστυνομικό Οργανισμό να συνεχίζει να εκπληρώνει με επάρκεια και
αποτελεσματικότητα την αποστολή του. Θέλω, ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπροσωπώντας το σύνολο της ηγεσίας και του εν ενεργεία προσωπικού, να σας διαβεβαιώσω πως παραμένετε πάντοτε ζωντανό και πολύτιμο τμήμα του αστυνομικού Σώματος. Πως διατηρείτε πάντα τη θέση σας στην ευρύτερη αστυνομική οικογένεια. Πως είμαστε ευγνώμονες για το έργο και την προσφορά σας.
 Πως παραμένουμε πάντοτε «ευαίσθητοι» δέκτες των παραινέσεων, των σκέψεων, των προτάσεών σας.Πως οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνάδελφοι της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και κατά την προηγούμενη αντίστοιχη εκδήλωση είχα διαβεβαιώσει, αποτελούν και αντιμετωπίζονται ως μέλη ενός συμπαγούς συνόλου. Ενός συνόλου με διακριτούς, βεβαίως, ρόλους αλλά κοινή κατεύθυνση, κοινό σκοπό: Μια Αστυνομία ενωμένη, δυνατή, αποτελεσματική, δημοκρατική και κυρίως ανθρώπινη, ικανή να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας. Βάσει αυτής της λογικής, οι σχεδιασμοί του Σώματος και οι δράσεις που υλοποιούνται στο υποστηρικτικό - διοικητικό περιβάλλον περιλαμβάνουν, όπου αυτό είναι εφικτό και τους απόστρατους συναδέλφους:
 η ίδρυση Διεύθυνσης Ιστορίας για την ανάδειξη του έργου και της Ιστορίας του Σώματος έχει ήδη νομοθετηθεί· αποτελούσε, άλλωστε, ύψιστη ηθική υποχρέωση έναντι των θυσιών και της προσφοράς του Σώματος για τον ομιλούντα,οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Παιδικές Εξοχές» αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για το σύνολο του εν ενεργεία και εν αποστρατεία, προσωπικού, η αμοιβαία συμμετοχή και στήριξη σε κοινωνικές πρωτοβουλίες καιδραστηριότητες είναι προφανής, η συνεχής προσπάθεια και η προώθηση πρωτοβουλιών για περαιτέρωαξιοποίηση των αποστράτων συναδέλφων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Επιδίωξη μας είναι η δυναμική, την οποία δημιουργούν η γνώση, η εμπειρία και η διάθεση για προσφορά των αποστράτων συναδέλφων και ο επαγγελματισμός, ο ζήλος, η ικανότητα και η προσήλωση στο καθήκον του εν ενεργεία προσωπικού του
Σώματος, να αξιοποιηθεί προς το σκοπό αναβάθμισης του παρεχόμενου έργου προς τη χώρα και την κοινωνία και να αποτελέσει τη βάση για την προοπτική του Σώματος. Γιατί, για να δούμε πιο μακριά στο μέλλον πρέπει να παρατηρήσουμε πιο βαθιά στο παρελθόν και να εκμεταλλευτούμε όσα αυτό μας προσφέρει.
Γι’ αυτή λοιπόν την προσφορά, τιμούμε τους αποστράτους της ΕλληνικήςΑστυνομίας σήμερα.
Υπενθυμίζοντας, παράλληλα, στους εν ενεργεία συναδέλφους την υποχρέωση μας να σεβαστούμε και να υπερασπιστούμε τις παρακαταθήκες που μας αφήσατε, να αξιοποιήσουμε το έργο που μας κληροδοτήσατε, να συνεχίσουμε να γράφουμε τοκομμάτι της Ιστορίας του Σώματος που μας αναλογεί, με τη δική σας γραφίδα.
Σας ευχαριστώ
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων  Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγου ε.α. Ευάγγελου Χριστακόπουλου:

Παίρνοντας αφορμή από την ομιλία του κ. Αρχηγού θα ήθελα να επισημάνω ότι μας δημιουργούν ελπίδα και μας προκαλούν ενθουσιασμό οι αναφορές του στους απόστρατους. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι μας θεωρεί κύτταρο της Ελληνικής Αστυνομίας μας ενθουσιάζει. Είναι για μας ένα εμφανές χτύπημα στη πράξη, του Νόμου ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ που έκοψε τον ομφάλιο λώρο που ενώνει τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Σ.Α. . Παράλληλα ήθελα εξ’ ονόματος όλων των αποστράτων να τον ευχαριστήσω για τη προσφορά του στο ομολογουμένως τέλειο Συνέδριο μας που διοργανώθηκε στις παιδικές εξοχές της Αστυνομίας στον ʼγιο Ανδρέα.
 
Σήμερα οι απόστρατοι γιορτάζουν ενώ τα μνημόνια της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των συνταξιούχων οργιάζουν. Στις αρχές του 2015 υπήρχαν κόκκινες γραμμές που με τη πάροδο του χρόνου έγιναν ροζ και στο τέλος ξεθώριασαν. Μας έμεινε μόνο η μετονομασία της «Τρόικας» σε «θεσμός» και των «μνημονίων» σε «δεσμεύσεις».
 
Στη περσινή μας γιορτή καταγγείλαμε τον νόμο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ένα νόμο που για μας τους απόστρατους είναι ιδιαίτερα επώδυνος κυρίως γιατί μας απαγκιστρώνει από τους εν ενεργεία συναδέλφους μας και προειδοποιήσαμε τη Κυβέρνηση να μη θεσμοθετήσει τη περιβόητη «προσωπική διαφορά». Αυτή όμως, για ακόμη μια φορά έκλεισε τα αυτιά και τα μάτια της και με 153 σφαίρες μας καταδίκασε σε θάνατο. Αυτή η «προσωπική διαφορά» έγινε για μας πλέον πολιτική διαφορά. Μια πολιτική διαφορά η οποία μας αναγκάζει να σταθούμε απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές οι οποίες , δυστυχώς, υπαγορεύονται από ξένα κέντρα αποφάσεων, τους περιβόητους δανειστές μας.
 
Εμείς οι απόστρατοι των Σ.Α. διαλέξαμε πλέον, τη σημερινή μέρα, τη μέρα της γιορτής μας για να καταγγείλουμε τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
α) Για αθέτηση προεκλογικών ως και μετεκλογικών δεσμεύσεων.
β) Για μη συμμόρφωση σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν σέβεται τις αρχές που διέπουν ένα Κράτος Δικαίου.
γ) Για δηλώσεις που απέδειξαν ότι οι κυβερνώντες εμπορεύτηκαν την ελπίδα ενός ολόκληρου λαού για ένα καλύτερο αύριο, για μια περήφανη πατρίδα.
δ) Για συνεχόμενη κυβερνητική δράση που υποδηλώνει πολιτική υποκρισία, που δείχνει αφερεγγυότητα των κυβερνώντων, που κλονίζει συθέμελα τη κοινωνική συνοχή.
ε) Για στοχοποίηση των αποστράτων ως κατόχων ειδικών μισθολογίων δημιουργώντας έτσι σε βάρος τους κοινωνικό αυτοματισμό.
Σε τοποθέτηση έγκριτου δημοσιογράφου, ενώπιον του κ. Πρωθυπουργού ότι οι Έλληνες περπατάνε και παραμιλάνε, ο κ. Πρωθυπουργός, χαριτολογώντας απάντησε «να μη περπατάνε… Εμείς οι απόστρατοι, χαριτολογώντας επίσης, απαντάμε στον κ. Πρωθυπουργό «ΝΑΙ κ. Πρωθυπουργέ οι Έλληνες
Δεν πρέπει να περπατάνε
Δεν πρέπει να μιλάνε
Δεν πρέπει να τρώνε
Δεν πρέπει να αναπνέουν. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ!!!
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς οι απόστρατοι αποφασίσαμε όπως σήμερα την μέρα της γιορτής μας, κηρύξουμε την έναρξη ενός ανένδοτου αγώνα
Ενάντια στη συνεχιζόμενη εξαθλίωση ολόκληρου του Ελληνικού λαού.
Ενάντια στην υποβάθμιση της αξιοπρέπειας των αποστράτων
Ενάντια στην κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίησή μας. Στον αγώνα αυτό δεν έχει δικαίωμα να λείψει κανένας.
Πρέπει οι κυβερνώντες να δουν την δύναμή μας, να αισθανθούν την ανάσα μας και να διορθώσουν τα λάθη τους.
 
Παράλληλα πρέπει όλοι οι Έλληνες και πρώτα εμείς οι απόστρατοι που έχουμε μάθει να «φυλάττουμε Θερμοπύλες»
Να δείξουμε στους ξένους οικονομικούς δυνάστες μας ότι είμαστε ενωμένοι, 
Ότι οι Έλληνες πολεμούν για την πατρίδα τους.
Ότι οι Έλληνες θέλουμε την Ελλάδα μας περήφανη και ελεύθερη.
 
και ακολούθησαν οι  ομιλίες των : Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ Δημητρίου

<<  Ημέρα τιμής, ημέρα σεβασμού, ημέρα αναγνώρισης της προσφοράς όλων αυτών των ανθρώπων που δεν πέρασαν μόνο ως επαγγελματίες, ευσυνείδητοι επαγγελματίες. Πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους, αποτύπωμα ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, έτσι το αντιλαμβάνομαι και έτσι προσέρχομαι σε αυτό το βήμα…

…Όλα όσα ακούστηκαν και αναγνωρίστηκαν ως πεπραγμένα της Φυσικής Ηγεσίας, τα οποία και επιδοκιμάσατε, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν τύχη της δικής μας υποστήριξης και συμβολής…

...Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ, ως εκπρόσωπος της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι θα συνεχίσουμε με εκείνες τις θεσμικές πρωτίστως παρεμβάσεις, θα αναλάβουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας…

…Δύο – δυόμισι χρόνια τώρα μαζί με τη φυσική ηγεσία δίνουμε καθημερινά τον αγώνα ώστε να αναδειχθεί και να κατοχυρωθεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη ο κοινωνικός χαρακτήρας της αποστολής των Ελλήνων αστυνομικών.

…Να ευχηθώ από καρδιάς χρόνια πολλά και βέβαια είμαι σίγουρος ότι έστω και λίγο καθυστερημένα η Πολιτεία θα σας αποδώσει αυτά που σας οφείλει και πάλι χρόνια πολλά….>>
και του  Αναπληρωτή  Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτου Φιλιππάκου
<< …Είμαι απόστρατος, είμαι και θεσμικά ένας Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό να διαλέξω… Αύριο δεν θα είμαι Γενικός Γραμματέας, θα είμαι και πάλι απόστρατος… ʼρα λοιπόν δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσω ότι, ό,τι ακούστηκε, το οποίο είναι εύλογο, είναι έντιμο, επιβάλλεται η Πολιτεία πραγματικά να σκύψει πάνω από αυτό. Θα το υποστηρίξω μέχρι τέλους.

Και αυτό έχω κάνει για όσους ξέρουν δύο χρόνια τώρα. Οι θέσεις οι θεσμικές του Γενικού Γραμματέα, του Βουλευτή, του Υπουργού, έρχονται και παρέρχονται. Ο απόστρατος όμως μένει και ο απόστρατος συνεχίζει να είναι ενωμένος με τους εν ενεργεία και σε αποστρατεία συναδέρφους του…

…Πώς να ξεχάσω ότι από το 1984 μέχρι σήμερα έχουν πέσει κατά την εκτέλεση του καθήκοντος πάνω από 124 άτομα, πάνω από 124 άνθρωποι με τις συνέπειες που επήλθαν στις οικογένειες τους και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Να κλείσω εδώ και να υποσχεθώ από καρδιάς, έντιμα κοιτάζοντας σας στα μάτια, ότι ως πρώην συνάδερφος σας σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι μπορώ και όσο οι μικρές μου δυνάμεις το επιτρέπουν, θα είμαι πάντα κοντά σας και θα αγωνίζομαι με κάθε τρόπο.

…Θέλω να πιστεύω ότι η Πολιτεία, πέρα από το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία, θα αντιληφθεί τι οφείλει στους ένστολους και θα τους το αποδώσει, γιατί πιστεύω ότι το δικαιούνται. Είμαι σίγουρος ότι η παρούσα Κυβέρνηση θα πράξει το καλύτερο δυνατό…

…Δεν θα ήθελα να μπω σε άλλα πράγματα που είχα κατά νου να πω, κλείνοντας με αυτά, θέλω να ευχηθώ σε όλους σας να είστε καλά, χρόνια πολλά σε εσάς και τις οικογένειες σας. Σας ευχαριστώ πολύ.>>
Τέλος κατά την διάρκεια της τελετής ο Ανθυπασπιστής Χωροφυλακής ε.α. ΤΙΓΓΙΡΑΣ Μιχάλης εδώρησε μια εικόνα της Αγίας Ειρήνης που ζωγράφισε ο ίδιος  και η σύζυγός του  στην Π.Ο.Α.Σ.Α την οποία παρέλαβε ο Γ.Γ. αυτής ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς Αντιστράτηγος ε.α. μετά του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών  Αθηνών υποστρατήγου ε.α. ΣΚΛΑΒΟΥ Ιωάννου .