Έκθεση για την Ε.Β.Χ. στην Μικρά Ασία στο Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου στην Κατερίνη

 Έκθεση για την Ε.Β.Χ. στην Μικρά Ασία  στο Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου στην Κατερίνη
Τελευταία ενημέρωση 22/09/2022

 Εκατό χρόνια μετά από τη γενοκτονία τού Ελληνισμού τής Ανατολής, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας συμμετέχει, για πρώτη φορά, στην    Έκθεση Φωτογραφίας και Ιστορικών Κειμηλίων τού Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, στο Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου. 
 Εκεί, ο Σύνδεσμος συμμετέχει εκθέτοντας ιστορικό φωτογραφικό υλικό από την παρουσία ταγμάτων Χωροφυλακής στις Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, υλικό που συνοδεύεται με αποσπάσματα από τη βιβλιογραφία της «Ένδοξης Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής». 
   Συγκεκριμένα, εκθέτει φωτογραφίες και κείμενα αφιερωμένα στη μνήμη των άνω των χιλίων ανδρών τού εκστρατευτικού σώματος της Χωροφυλακής σε Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη, οι οποίοι κράτησαν την τάξη και διεφύλαξαν, όσο ήταν δυνατόν, την ασφάλεια των εκεί ελληνικών πληθυσμών από Οθωμανούς και Βουλγάρους στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, αλλά όχι μόνο, συχνά δε υπό τα απαθή βλέμματα των …υποτιθέμενων συμμάχων μας. 
   Αυτοί, οι χίλιοι και πλέον, ήρωες Χωροφύλακες δεν επέστρεψαν ποτέ στην Ελλάδα αλλά άφησαν την τελευταία τους πνοή στις αλησμόνητες Πατρίδες.                   Αιωνία η μνήμη αυτών. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι Έλληνες Χωροφύλακες που επέζησαν από τις θηριωδίες και τους θανάτους, ήταν οι τελευταίοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα, τελευταίοι από όλα τα ελληνικά εκστρατευτικά πολεμικά σώματα. 
   Η Έκθεση Φωτογραφίας και Ενθυμημάτων τού Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας στο Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου, όπου συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι και από τις 7.00 το απόγευμα έως και τις 10.00 το βράδυ.