2Η ΗΜΕΡΑ 23ου Π.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. απογευματινή συνεδρίαση 30-4-2023

2Η ΗΜΕΡΑ 23ου Π.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. απογευματινή  συνεδρίαση 30-4-2023
Τελευταία ενημέρωση 11/05/2023

Το απόγευμα της 30-4-2023 συνεχίστηκαν οι εργασίες του23 Πανελλήνιου Συνεδρίου και πήραν τον λόγο οι παρακάτω σύνεδροι επι διαφόρων θεμάτων .

Ο Πρόεδρος δίνει τον λόγο στους
1.    ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑ Νικόλαο Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Κου Προέδρου ΣΑΠΑΣΑ στο 23ο Συνέδριο ΠΟΑΣΑ Λουτράκι 29.30 .04 2023
Αντ/γος ε.α. Χριστολουκάς Νικόλαος
Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Σύνεδροι και Συνάδελφοι,
Το απόσταγμα της ευδόκιμης διαχρονικής προσφοράς μας στον πυλώνα της ασφάλειας, της προστασία της ζωής και της κοινωνικής ειρήνης μας έκανε έντονα ρεαλιστές και πιο απαιτητικούς διεκδικητές μιας ομαλής, ήσυχης και αξιοπρεπούς μας διαβίωσης.
Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση, με μνημόνια, μείωση αποθεματικών των Ταμείων, μεταναστευτικό, πανδημία, φτωχοποίηση και ακρίβεια, από λαθεμένες πολιτικές επιλογές και εξωτερικούς αστάθμητους παράγοντες μας άγγιξε και μας επηρέασε όλους.
Κεκτημένα ετών σκόρπισαν, μισθοί και συντάξεις συρρικνώθηκαν και κάθε κουτσουρεμένη από τις κρατήσεις και την εφορία μικροβελτίωση μοιάζει αντίδωρο ελεημοσύνης σε φτωχούς ανθρώπους.
Σωρεία δίκαιων οικονομικών αιτημάτων και διεκδικήσεων, δικαστικές αποφάσεις αναδρομικών και οφειλόμενα συνεχίζουν να μπαίνουν στις ράγες της αναμονής και στο αρόδο της πολυετούς ωρίμανσης.
Συνάδελφοι φεύγουν από τη ζωή χωρίς τους προσόδους δικαίωσης και οι εγγύτεροι συγγενείς αναζητούν ποσά δεκαετίας.
Οι εν ενεργεία συνδικαλιστές συνάδελφοι, βλέποντας τις μικρότερες συντάξεις των νέων αποστράτων, τρέχουν για έγκαιρη ανασύνταξη και ανανέωση βαθμολόγιου και μισθολόγιου, επιδομάτων διοίκησης και ανθυγιεινής εργασίας με προτάσεις για βελτιωμένες αποδοχές και για καλύτερη  αντιμετώπιση με την αποστρατεία.
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προσωπική διαφορά, μειωμένη ή μη, θα συνεχίσει τη διαδρομή της και κάθε χρόνο το μικρό επίδομα θα είναι η παρηγοριά μας. Η Ε.Α.Σ.,  που φέτος προεκλογικά εμπνευστές και συνεχιστές θυμήθηκαν, θα συνεχίσει έστω και μειωμένη να υπάρχει και οι νέες συντάξεις θα είναι ακόμα ελλείπεις και χωρίς την ανταπόδοση που πρέπει.
Παρά τους προβληματισμούς αυτούς αισιοδοξία μας είναι ο κοινός αγώνας μας στις συνδικαλιστικές επάλξεις, με θέσεις και προτάσεις, για δίκαιη κατανομή πλούτου, και βαρών, και για επανάκτηση, μιας καλύτερης ζωής  για εμάς και τις οικογένειές μας.
Σύγχρονο πρόβλημα για τις Ενώσεις και του Συνδέσμους των μεγάλων πόλεων είναι η αποστασιοποίηση από τις ανησυχίες, τις δράσεις και τις ετήσιες Συνελεύσεις μας.  ʼρχισε με την πανδημία και συνεχίζει. Τα νέα μέλη αρκούνται στην εγγραφή και στην ταυτότητα της Π.Ο.Α.Σ.Α.
Σε κάθε εκλογές δυσκολευόμαστε να βρούμε ικανούς και άξιους συνεχιστές και πρόσωπα  πρόθυμα για εθελοντισμό, προσφορά και αλληλεγγύη. Εκτιμούμε ότι θα χρειασθεί και χρόνος και καλύτερες ελκυστικές ιδέες για να περιορίσουμε και να αντιστρέψουμε τη κατάσταση αυτή.
Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί εκπρόσωποι Συνδέσμων και Ενώσεων,   
Με ευθύνη, αξιολόγηση και ρεαλισμό ο Σύνδεσμός μας ανακοινώνει και επιθυμεί την ένταξη στο νέο επικαιροποιημένο διεκδικητικό πλάισιο των παρακάτω θεμάτων :
1. Απάλειψη από τις Επικουρικές Συντάξεις, της αντισυνταγματικής διάταξης ν. 4093/2012, με την οποία επιβλήθηκαν οι ποσοστιαίες μειώσεις σε  αναλογία με τη διάταξη άρθρου 34 ν. 5018/2023 για το Μετοχικό Ταμείο.
2. Επαναπροσδιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης του άρθρου 8 ν. 4387/2016, με αύξηση ποσοστών με έναρξη από τα 25 έτη ασφάλισης (βελτιώθηκαν μόνο  από τα τριάντα), όπου και θεμελιώνονταν τα δικαιώματα  σύνταξης.
3. Νομοθετική ρύθμιση για μόνιμη χορήγηση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος Αδείας με έναρξη τα προβλεπόμενα ποσά του ν. 4387/2010 και ετήσια αναπροσαρμογή τους.
4. Όλοι οι κοινωνικοί πόροι που περιέρχονται στα τρία Μετοχικά Ταμεία (Μ.Τ.Σ., Μ.Τ.Α. και Μ.Τ.Ν.) των ενστόλων να κατανέμονται αναλογικά με βάση τον αριθμό των μερισματούχων. (Είναι κοινοί πόροι του φορολογούμενου ελληνικού λαού και όχι ανταποδοτικές κρατήσεις εκλεκτών ανθρώπων).  
Αγαπητοί φίλοι,   
Ο Σύνδεσμος Αθηνών εργάζεται ενάντια στη λήθη της Ιστορίας και ανανεώνει με σεβασμό κάθε χρόνο τη μνήμη των ηρώων της δημοκρατίας πεσόντων συναδέλφων στη Μάχη των Αθηνών 1944 στο πρώην Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.
Επίσης ο Σύνδεσμος προσπαθεί και εργάζεται τα τελευταία χρόνια να καθιερώσει τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στη γιορτή της Αγίας Ειρήνης, Προστάτιδα της Ελληνικής Χωροφυλακής, του Συνδέσμου μας και της ΠΟΑΣΑ, με μόνιμη επίσημη ετήσια εκδήλωση στις πρώην Σχολές Χωροφυλακής στη Μεσογείων.
Ακόμα σας ανακοινώνουμε ότι με καίριες αποφάσεις και παρεμβάσεις ο Σύνδεσμος Αθηνών ανέλαβε από πέρυσι την μεγάλη ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάννη.
Σας καλούμε σε κάθε εκδρομική σας δραστηριότητα, στην περιοχή της Αττικής, να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα την επίσκεψη στο Ιερό αυτό χώρο και θα ήταν χαρά μας να σας ξεναγήσουμε.
Σεβαστοί συνάδελφοι,  
Για όλους μας η αλληλεγγύη στο συνάδελφο ήταν και θα παραμείνει πρώτο μας μέλημα γιαυτό και με παρεμβάσεις μας στηρίξαμε σταθερά τη σημερινή μας απόφαση. Ο Σύνδεσμό μας είχε καθιερώσει προ τριετίας ανάλογη δράση με πρόβλεψη στον προϋπολογισμό μας και ενίσχυσε πρόσωπα με σεβαστά ποσά. Έτσι και εφόσον τα οικονομικά μας το επιτρέπουν, κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Αθηνών έχει τη βούληση να αποφασίζει και για επιπλέον ενίσχυση του νέου Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης Π.Ο.Α.Σ.Α.
Τέλος, αγαπητοί φίλοι, ο Σύνδεσμος Αθηνών, σε συνεννόηση με τον όμορο Σύνδεσμο Βοιωτίας, επιθυμεί και προτείνει το επόμενο Εκλογικό Πανελλήνιο Συνέδριο να γίνει στους Δελφούς ή την Αράχωβα και να παράσχουμε από κοινού, Αθήνα και Βοιωτία, την κάθε δυνατή βοήθεια στη διοργάνωση.
Σας ευχαριστώ,
Χριστός Ανέστη και Καλή επιτυχία στο νέο Ειδικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης.      
     

2.    ΜΠΕΤΤΑ Δημήτριο Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών
                                                        ΟΜΙΛΙΑ
Καλημέρα σε όλες και σε όλους
Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σ. Α.
Κύριε Πρόεδρε του Συνεδρίου
Συνάδελφοι Συναδέλφισσες


Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, στο Πρόεδρο και Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποστράτων Σ.Α. Κορινθίας καθώς και στον Επίτιμο Πρόεδρο κ.  Σανδραβέλη για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου.
Από το βήμα αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΑ και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την πρόταση και  ομόφωνη απόφαση  να οριστώ μέλος του Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ. μετά την παραίτηση του κ. Αναγνώστου.
Στο κάλεσμα του Προέδρου ήταν αδύνατον για μένα να δηλώσω και εγώ ΑΠΩΝ. Είναι μια δύσκολη συγκυρία για τα τεκταινόμενα στο Ταμείο,  διότι όπως όλοι γνωρίζουμε   οι συνάδελφοι και συνοδοιπόροι μέχρι πριν λίγο της ΕΑΑΣ θέτουν μετά επιτάσεως το θέμα διαχωρισμού του Μ.Τ.Σ. ωσάν να καταβάλλουν περισσότερες από μας εισφορές. Ο Αγώνας είναι δύσκολος αλλά δίκαιος και θα καταφέρουμε να το αποτρέψουμε.
Πιστεύω ότι με τη βοήθεια τη δικής σας, θα  καταφέρω να φέρω εις πέρας το έργο που μου ανατέθηκε  και να δικαιώσω την εμπιστοσύνη σας.
Αντικαθιστώ έναν άξιο συνάδελφο, ο όποιος έχει δώσει μάχες για το Ταμείο και στην ενέργεια και βεβαίως και στην αποστρατεία και δεν μπορεί μια τελευταία αβλεψία να χαρακτηρίζει τον άνδρα!
Όπως γνωρίζετε πρόσφατα δημοσιεύτηκε ο Ν. 5018-ΦΕΚ 25 Α΄/ 9-2-2023,                                         «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα ορισμένες διατάξεις προβλέπουν:
    Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Στρατού Ξηράς(ΕΛΠΣΞ) με έδρα τις εγκαταστάσεις του ΜΤΣ, ο οποίος τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας.
Το άρθρο  5  ορίζει ότι ,ο ΕΛΠΣΞ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ, εξαιρουμένων των μελών που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).
    Στο άρθρο 15,  γίνεται  Επέκταση των δικαιούχων νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. αντικαθιστώντας το άρθρο 2 α.ν. 1137/1946.ορίζοντας ότι:                                                                                    Τα πρόσωπα που δικαιούνται νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι τα εξής:
α) εν ενεργεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της  ιδιότητας του μετόχου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.) και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10,
β) εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση  διατήρησης της ιδιότητας του μερισματούχου των ΜΤΣ και ΜΤΑ κατά περίπτωση, καθώς και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10,
γ) το μόνιμο προσωπικό του Μ.Τ.Σ. και του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., εν  ενεργεία   και συνταξιούχοι, υπό την προϋπόθεση καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10 και για όσο χρόνο καταβάλλουν εισφορά,
δ) τα εξής μέλη οικογενειών των προσώπων των περ. α’ έως γ’:
δα) σύζυγοι ή συμβιούντες του ν. 4356/2015 (Α’ 181),
δβ) εξαρτώμενα μέλη,
δγ) γονείς,
δδ) τα μέλη των ορφανικών οικογενειών των μετόχων του Μ.Τ.Σ. στα οποία απονεμήθηκε σύνταξη και για όσο διάστημα τη λαμβάνουν.

ʼλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο είναι:

    Η καταβολή έκτακτου μερίσματος στους μερισματούχους Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
    Η κατάργηση των μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού αναδρομικά από την 1.1.2021. (άρθρο 34)

    Τροποποιείται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Μ.Τ. Σ ( άρθρου 1ν.δ. 2554/1953).
Στη νέα σύνθεση  προστίθενται τέσσερα (4)μέλη, τα οποία προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,

    Επίσης με το άρθρο 84, επέρχεται τροποποίηση των  άρθρων 1, 3, 4 και 6 του Ν. 826/1978 του Ειδικού Λογαριασμού Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.)και του Ταμείου Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας(ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.) ορίζοντας ότι:
Μέτοχοι του Ειδικού Λογαριασμού είναι υποχρεωτικά όλοι οι αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, που ασφαλίζονται στους τομείς της τέως Χωροφυλακής, για όσο διάστημα είναι εν ενεργεία.».
    Ιδιαίτερη προσοχή χρήζει  το άρθρο 95 & 3 του νόμου, με τον τίτλο Εξουσιοδοτικές διατάξεις, όπου αναφέρεται: Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής ʼμυνας, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού(εν απουσία μελών ΕΛ.ΑΣ-ΕΑΑΣ, όπως το ερμηνεύω), δύναται να καθορίζονται επιπλέον πόροι και έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Στρατού Ξηράς, πέραν των καθοριζομένων στο άρθρο 6.
Δηλαδή, στη διάταξη αυτή, δίνεται η εξουσιοδότηση στον ΥΠΕΘΑ να κατευθύνει και να καθορίζει με απόφασή του, επιπλέον πόρους και έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό Πρόνοιας Στρατού Ξηράς, πέραν των καθοριζομένων στο άρθρο 6, δηλαδή μπορεί δυνητικά να μεταφέρει πόρους από εξοπλιστικά ή άλλα προγράμματα ΜΟΝΟ στον ειδικό αυτό λογαριασμό, αφήνοντας εκτός τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ και απόστρατους Σ.Ξ, με αποτέλεσμα την σταδιακή οικονομική κατάρρευση! Αυτό μένει να το δούμε και να δούμε  πως τελικά θα εφαρμοστεί η διάταξη αυτή!

    Με τον ανωτέρω νόμο ξεμπλοκάρεται και το υπόλοιπο δικαιούμενο ποσό για τα ΒΟΕΑ για τους συναδέλφους που αποστρατεύτηκαν μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου.
Ήδη άρχισε να καταβάλλεται το υπολειπόμενο ποσό για το ΒΟΕΑ για τα έτη 2017 και 2018

Σε επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο του Μ.Τ.Σ. προ ημερών, με διαβεβαίωσε ότι κινείται νομοθετική πρωτοβουλία για εφαρμογή των μειώσεων στο ΒΟΕΑ όπως προβλέπει η σχετική Υπουργική απόφαση από 1-1-2023 και δεύτερον, δίνει τη δυνατότητα σε  όσους επιθυμούν να καταβάλλουν εισφορά στο ύψος των εν ενεργεία, ούτως ώστε να μην έχουν ουδεμία μείωση.
Κύριοι Συνάδελφοι η ισχύουσα  Υπουργική Απόφαση δεν είναι ξεκάθαρη για το χρονικό διάστημα που θα εφαρμόζεται η μείωση, η άποψή μου είναι, ότι χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση, η οποία έχει πάρει το δρόμο όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Μυτιληνάκης . Εδώ θα είμαστε να το παρακολουθούμε.
Σχετικά με την κατάργηση του Ν.4093/12 από τα μερίσματα του Μ.Τ.Σ. και την αύξηση σε ορισμένους συναδέλφους της κύριας σύνταξης, όπως αναφέρθηκα και προηγούμενα, οφείλεται στην αλλαγή συντελεστή ο οποίος λόγω αφαίρεσης  του μερίσματος από το σύνολο των συντάξεων μεταπίπτει στο μικρότερο ποσοστό κράτησης.
 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι  όλοι μαζί μπορούμε για το καλύτερο.
Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας3.    ΜΠΑΜΙΑΤΖΗ Αντώνιο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Ν Θεσσαλονίκης
23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Π.Ο.Α.Σ.Α.

Ομιλία Αντώνιου Μπάμιατζη

1.- Ευτυχή κατάληξη είχε το θέμα «απονομή τιμών κατά τις κηδείες Αστυνομικών», το οποίο έθεσε ο Σύνδεσμός μας στον Γενικό Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη, κ.Καραμαλάκη Μιχάλη, προφορικά κατά την διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. στη Δ.Ε.Θ. τον Σεπτέμβριο του 2022  και εν συνεχεία με σχετικό υπόμνημα τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Ο κ.Γενικός αποδέχτηκε τα τεθέντα και σε πρώτη φάση το θέμα λύεται με Διαταγή τυο Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. και μετά τις εκλογές με Νομοθετική Ρύθμιση. Έτσι αστυνομικοί ανεξαρτήτως βαθμού αποστρατείας θα τιμώνται ανάλογα κατά τις εξόδιους ακολουθίες, από την Υπηρεσία, όπως τιμές αποδίδουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
2.- Εθελοντισμός Οι απόστρατοι της ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν για την κοινωνία μας εκλεκτά μέλη και με μεγάλη εμπειρία. Με την προτροπή και συμπαράσταση της Π.Ο.Α.Σ.Α. μπορούμε να προσφέρουμε στο λαό μας και την Πατρίδα μεγάλες υπηρεσίες. Αρκεί τη φιλοσοφία περί «εθελοντισμού» να την καλλιεργήσουμε προς τα μέλη μας και να τους ενεργοποιήσουμε όταν κληθούμε από φορείς, οργανώσεις και από τους ίδιους τους συνανθρώπους μας. Είναι νομίζω ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας, την κοινωνία, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Σας ευχαριστώ.

4.    ΣΑΒΒΙΔΗΣ Στέργιος Αντιπρόεδρος  Δ.Σ. Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Θεσσαλονίκης
Ομιλία Στέργιου Σαββίδη

Θα αναφερθώ σε αρχικά σε τρία θέματα που αφορούν γενικά στην ενημέρωση και τη διαδικασία του Συνεδρίου και θα καταθέσω μια πρόταση για τα μνημόσυνα – εκδηλώσεις των Συνδέσμων.
1.- Καταλογίζω στα θετικά της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Α.Σ.Α. που από της εκλογής του κι έπειτα, ενημερώνει για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεών του, προκειμένου Σύνδεσμοι και Ενώσεις να καταθέσουν θέματα προς συζήτηση. Νομίζω πως αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί με την ενημέρωσή μας για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση και μόνο για τα θέματα που ολοκληρώνεται η επεξεργασία τους και όχι για όσα έχουν συζητηθεί.
2.- Στα Πανελλήνια Συνέδρια τίθενται από τους συνέδρους μια σειρά θεμάτων και προβληματισμών για τα οποία δεν έχουμε ακολούθως ούτε στα επόμενα συνέδρια ούτε στο μεσοδιάστημα, ενημέρωση για αποτελέσματα ενεργειών ή απαντήσεις επ’ αυτών. Καλό θα είναι να λαμβάνουμε απαντήσεις, ώστε να μην επανερχόμαστε.
3.- Διαπιστώνουμε κάθε φορά ότι ο χρόνος των τοποθετήσεων των συνέδρων, τα 3 λεπτά, δεν είναι αρκετά για μια πλήρη παρουσίαση των θεμάτων και αντίστοιχα δεν μπορούμε να έχουμε χρόνο να συζητήσουμε επ’ αυτών. Απαιτείται χρόνος επεξεργασίας των τοποθετήσεων. Συνεπώς προτείνω για την οικονομία του χρόνου και την καλύτερη αξιοποίησή του, τα θέματα να αποστέλλονται στο Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α., έγκαιρα, π.χ. προ 2μήνου ή 3μήνου από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος τα μέλη του, να τα επεξεργάζονται και να δίνουν τις απαντήσεις στο Πανελλήνιο Συνέδριο και να αξιοποιείται ο χρόνος του Συνεδρίου για συζήτηση και αποφάσεις.
4.- Πολλούς από εμάς πέραν της καθημερινότητας των αποστράτων μας απασχολεί η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Όπως είπε και κ.Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. εχθές, δεν ξεχνούμε το ιστορικό μας παρελθόν.  Τι γίνεται και τι μέλλει γενέσθαι στην πράξη; Τελούνται μνημόσυνα και εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των Συνδέσμων και Ενώσεων από τις παρούσες Διοικήσεις και αναρωτιέμαι , μετά την αποχώρηση όλων αυτών που ευλαβικά οργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις, οι διάδοχοι θα εξακολουθήσουν να τις αποδέχονται και να τις πραγματοποιούν; Προτείνω λοιπόν οι εκδηλώσεις αυτές να τεθούν υπό την αιγίδα της Π.Ο.Α.Σ.Α. και να συνδιοργανώνονται με τους τοπικούς Συνδέσμους, ακολουθώντας συγκεκριμένο τελετουργικό κατά το πρότυπο της Ημέρας τιμής των αποστράτων ή των μεγάλων μνημόσυνων στη μνήμη εθνικών δεινών. Μπορούμε επίσης να διευρύνουμε τα γεγονότα μνήμης και να συμπεριλάβουμε και αυτά της νεότερης ιστορίας μας με πανελλήνια απήχηση, όπως αυτά με θύματα από τρομοκρατικές ενέργειες, ή συμπλοκές σε ενέδρες.  Κατά συνέπεια να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των λοιπών Συνδέσμων όχι μόνο με αντιπροσωπεία αλλά ακόμα και με τη διοργάνωση εκδρομών, για μεγαλύτερη παρουσία. Πραγματοποιούνται εκδρομές σε Τουρκία, Βουλγαρία κ.α., γιατί όχι σε Λιτόχωρο, Ξάνθη, Χαλανδρίτσα, Μακρυγιάννη κ.α.. Πιστεύω πως στα δικά μας θύματα αξίζει μεγαλύτερη τιμή.-
Σας ευχαριστώ.


5.    ΛΑΦΤΣΙΔΗΣ Ιωάννη μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Θεσσαλονίκης

Θα ήθελα να καταθέσω τις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες εκφράζουν όχι μόνο τη βούλησή μου, αλλά και αυτή των μελών του Συνδέσμου μας:
1.- Νομική διεύθυνση για την αυτεπάγγελτη και υποχρεωτική εγγραφή, στους κατά τόπους Συνδέσμους ή Ενώσεις Αποστράτων, άμα τη αποστρατεία των εν ενεργεία όπως στην ΕΑΑΣ!
2.- ʼμεση ενοποίηση των ταμείων της τ. Ε.Χ. με την τ. Α.Π.
3.- Υλοποίηση της απόδοσης του ποσοστού των διοικητικών προστίμων του Κ.Ο.Κ. από τους ΟΤΑ στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού,
4.- Ίδρυση φαρμακείων σε χώρους της ΓΑΔΑ και της ΓΑΔΘ, ή και σε άλλους χώρους τουλάχιστον σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και μεγάλες πόλεις.
5.- Ίδρυση πτέρυγας ή «υποκαταστήματος» ΝΙΜΙΤΣ στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης.
6.- Πολυιατρεία:
α) εξετάσεις μελών οικογενειών μας όπως στα στρατιωτικά νοσοκομεία,
β) διεύρυνση των ιατρικών ειδικοτήτων π.χ. ακτινολόγου, ουρολόγου κλπ, αλλά και
προσωπικού,
γ) υλοποίηση και αξιοποίηση των προτάσεων των ιατρών μας για ιατρικό εξοπλισμό, π.χ.
αξονικού, μαγνητικού τομογράφου, κλπ
δ) διεύρυνση του ωραρίου όπως στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

6.    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Γεώργιο μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρο της     Ένωση Αστυνομικών εν αποστρατεία Ν ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ν Θεσσαλονίκης 
7.    Β Αντιπρόεδρο ΒΟΡΓΙΑ Κωνσταντίνο και Πρόεδρο του    Σύνδεσμος Αποστράτων Χωροφυλακής – ΕΛ.ΑΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ  ….
8.    ΤΣΟΥΝΗ Δημήτριο Πρόεδρο του Σ.Α.Σ.Α. Ν Αγρινίου
9.    ΤΣΙΟΓΚΑ Αριστοτέλη Πρόεδρο του Σ.Α.Σ.Α. Ν Καρδίτσας
10.    ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟ  Βασίλειο του Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής – ΕΛ.ΑΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ 
11.    ΔΙΒΑΝΗ Βασίλειο του Σ.Α.Σ.Α. Λάρισας
12.    ΜΑΚΡΑΚΗ Σπυρίδωνα πρόεδρο του Σ.Α.Σ.Α. Χανίων
13.    ΛΑΜΠΑΔΑ Γεώργιο της της     Ένωση Αστυνομικών εν αποστρατεία Ν ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ν Θεσσαλονίκης  
14.    ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ Λεωνίδα μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α.
15.    ΑΒΡΑΜΙΔΗ Γεώργιο και Πρόεδρο του Σ.Α.Σ.Α. Σάμου
16.    ΜΠΑΡΜΟΥΤΗ Χαράλαμπο του Σ.Α.Σ.Α. Ηλιούπολης
17.    ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Αναστάσιο Γ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. και πρόεδρο του Συνδέσμου Α.Σ.Α.Ν Φλώρινας
18.    ΣΚΛΑΒΟ Ιωάννη του του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών
19.    ΒΕΛΗ Παναγιώτη Ειδικό Γραμματέα του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. και πρόεδρο της Ε.Α.Α.Π.Σ.
20.    ΑΣΛΑΝΙΔΗ Δημήτριο Γ.Γ. της ένωσης συνταξιούχων αστυνομικών Αττικής
21.    ΜΠΟΤΑΙΤΗ Αντώνιο μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. και πρόεδρο του Σ.Α.Σ.Α. Δυτικής Αττικής
22.    ΨΙΨΙΛΗ Χαράλαμπο πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Α. Ν Λάρισας
23.    ΠΑΠΟΥΤΣΗ Κωνσταντίνο  πρόεδρο του Σ.Α.Σ.Α. Χαλκιδικής
24    ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ Ιωάννη Ταμία του ΣΑΠΑΣ Αθηνών

Μετά την τέλος  των εγγεγραμμένων ομιλητών τον λόγο έλαβε ο Γ.Γ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς και μίλησε γαι θέματα της αρμοδιότητάς του και έκλεισε επι του συνόλου των τεθέντων θεμάτων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Π.Ο.Α.Σ.Α. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος
Οι σύνεδροι ομόφωνα ενέκριναν το Ψήφισμα του Συνεδρίου και εξουσιοδότησαν το κ. Πρόεδρο για την κοινοποίηση στην Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα
Ακολούθησε δείπνο σε γνωστό κέντρο της Κορίνθου το οποίο προσέφερε ο κ. Δήμαρχος Κορίνθου ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος   ως χορηγός του Συνεδρίου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συνέδρους . Ο κ. Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Δήμαρχο και τον ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. για την χορηγία του ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του ..