Δεν ξεχνούμε . 27 χρόνια από τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν

Δεν ξεχνούμε . 27 χρόνια από τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν
Τελευταία ενημέρωση 16/07/2019

27 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 14 Ιουλίου 1992 όταν ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν, βρήκε τραγικό θάνατο στη συμβολή των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Βουλής, από ρουκέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Η ρουκέτα σε ώρα μεγάλης αιχμής στόχευε τον τότε υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παλαιοκρασσά, που μόλις είχε επιβιβάσθεί  στη θωρακισμένη Mercedes για να φύγει από το υπουργείο. Λόγω της θωράκισης ο ίδιος και τα παιδιά του που επέβαιναν στο αυτοκίνητο γλίτωσαν, με ελαφρά τραύματα.
Ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης ακούστηκε  σε όλη το κέντρο της πρωτεύουσας, προκαλώντας πανικό.   Μέσα στο σκηνικό τρόμου που επικράτησε με ανθρώπους να τρέχουν από κάθε γωνία να εγκαταλείψουν την πλατεία Συντάγματος, μία ακόμη πιο τραγική εικόνα:  Ένας νεαρός, ο Θάνος Αξαρλιάν , κείτεται νεκρός μέσα σε λίμνη αίματος, από θραύσματα της ρουκέτας. 
'Αγνωστος τηλεφώνησε μετά από λίγες ώρες στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της«17 Νοέμβρη, εκφράζοντας την λύπη του για τον θάνατο του 20χρονου Θάνου Αξαρλιάν, τον οποίο  χαρακτήρισε..  «παράπλευρη απώλεια»! ήταν ο  ΛΟΥΚΑΣ ή Δημήτρης  ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ .
Ο καταδικασμένος για τρομοκρατικές ενέργειες  της 17 Ν  Βασίλης Τζωρτζάτος υποστήριξε αρκετά χρόνια αργότερα  ότι αυτός που πάτησε το τηλεχειριστήριο  παρότι υπήρχε κόσμος στον δρόμο, είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του «για να φύγουν για διακοπές» και ήθελε να τελειώνουν!
Τραγική φιγούρα όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, η οποία πρωτοστάτησε στη μάχη για να νικηθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας η τρομοκρατία, ιδρύοντας τον σύλλογο θυμάτων τρομοκρατίας «Θάνος Αξαρλιάν».