Εκδηλώσεις Μνήμης για τη θυσία των Σουλιωτών - ΣΕΛΤΣΟ 2022

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη θυσία των Σουλιωτών  -   ΣΕΛΤΣΟ 2022
Τελευταία ενημέρωση 03/09/2022

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

                                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

                                    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ  ΣΕΛΤΣΟ 2022  


     Την Τρίτη  23-8-2022  στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές ΄Αρτας της Κοιλάδας του Αχελώου- Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις ΣΕΛΤΣΟ 2022 που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια ΄Αρτας τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών ʼρτας.

          Η τελετή Μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζει  το Μοναστήρι στα 9μερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ' ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά της και αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους Ήρωες 1250  Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς που έπεσαν εκεί.

 
Στον κύκλο των εκδηλώσεων αυτών, την 20-8-2022 στον οικισμό Μηλέας-Γρέβιας Πηγών πραγματοποιήθηκε Ιατρική ενημερωτική Ημερίδα για τον COVID-19  με συντονιστή τον Ιατρό καρδιολόγο και συγχωριανό μας Βασίλη Κοίλια με τη συμμετοχή Ιατρών του Γ. Ν. ΑΡΤΑΣ

    Στις 21 Αυγούστου στην Πλατεία Προέδρου Β. Καπερώνη  στις Πηγές ʼρτας δόθηκε θεατρική Παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων  με τον ΄΄Τίτλο Μάθημα  Ιστορίας΄΄. Μία ανατρεπτική προσέγγιση ιστορικών γεγονότων που εντυπωσίασε τους θεατές. Την παραμονή 22Αυγούστου  με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού  νέων και  παιδιών  του χωριού μας έγινε αγώνας Θυσίας και Λαμπαδηδρομία.  Ακολούθησε η απονομή των επάθλων στους νικητές και συμμετέχοντες σε αυτές  

      Στις 23 Αυγούστου 2022 το πρωί, στον Ιερό  χώρο της Μονής πραγματοποιήθηκε ο Επίσημος εορτασμός και εκδηλώσεις μνήμης της Θυσίας των Σουλιωτών με την συμμετοχή επισήμων εκπροσώπων Θρησκευτικών  Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών  και προσκυνητών. Την  όλη  εκδήλωση κάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο ART TV

       Παρέστησαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής ʼρτας κ.Γεώργιος Στύλιος εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση,  ο Βουλευτής ʼρτας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόγκας εκπρόσωπος του  Ελληνικού Κοινοβουλίου , ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. ʼρτας Βασίλης . Ψαθάς, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, Ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ  Αντιστράτηγος Γιώργιος Γιάννινας  ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, ο Αστυνομικός Διευθυντής  ʼρτας Ταξίαρχος Γεωργιος Βασιλείου, ο Διοικητής του Α.Τ Γ.Καραισκάκη Α/Α Κώστας Κατσιούλης, ο Διοικητής Υπηρεσιών Π.Υ  Ν.ʼρτας κ. Σωτήριος  Νάκας , Αντιπροσωπεία Ενόπλων δυνάμεων ο τ.δήμαρχος Ν.Σκουφά και πολιτευτής   κ.Στάθης Γιαννούλης,  το στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο συμπατριώτης μας κ.Αντώνης Κοσσυβάκης,  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ.Ντίνος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ Αρτας κ. Νικος Σπύρου  ο πρώην  δήμαρχος Τετραφυλίας κ.Μιχάλης Γκούζιας, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήμου Γ. Καραισκάκη κ.Νίκος Μίγδος, ο Γενικός  αντιδήμαρχος του δήμου Γ. Καραϊσκάκη κ. Αντώνης Τσαούσης, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Τετραφυλίας κ.Νίκος Κουφούλης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών κ.Κων/νος Καρακώστας, οι Δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γ. Καραϊσκάκη κ. Αιμίλιος Αντωνάκης   κ.Παναγιώτης Καλαμπόκης, κ.Διογενης Δήμος,   κ.Γεώργιος Κουρτέσας κ. Βασιλειος Χήτας κ.Χρήστος Τζουμανικας, ο Προεδρος της Πανηπειρωτικής κ.Μακης Κιάμος με τα μέλη του Δ.Σ  Αντιπρόεδρό   κ. Μαρίκα Γκόνη και  έφορο δημοσίων Σχέσεων κ. Αντώνη Κοντό.κ. Αριστείδης Λαυρέντζος εκπρόσωπος Ακαδημαικής Κοινότητας, η Πρόεδρος του Συλόγου Γυναικών ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ κ. Λίτσα Καλοχέρη και ο Προεδρος της Οργανωτικής Επιτροπης για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου Αργιθεάτης Μενέλαος Παπαδημητρίου -Παρέστησαν επίσης   εκπρόσωποι φορέων, ΟΤΑ Πρόεδροι Κοινοτήτων Δ.Ε Τετραφυλίας, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, πλήθος συγχωριανών μας και ευλαβών προσκυνητών. Τους ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκαναν να παρευρεθούν.

Ξεχωριστή τιμή  εφέτος η παρουσία του συγχωριανού μας  Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ -Αντιστρατήγου Γιώργου Γιάννινα ως απλού προσκυνητή  που από μικρό παιδί έζησε  και μεγάλωσε  στο Σέλτσο. Η  σεμνότητά του, απλότητά του και η οικειότητά του έγινε αντιληπτή από όλους.  

 Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας έγινε  ο αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων όπου διαβάστηκε συγκινητικό μήνυμα της Προέδρου του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών  Ναυπάκτου κ. Μαρίας Σαγώνα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και του τελετουργικού  είχε ο κ. Γεώργιος Κουρτέσας Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών.

    Το Καλωσόρισμα έγινε από τον  δήμαρχο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδο.   Ακολούθησε χαιρετισμός  του Υφυπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βουλευτή ʼρτας  κ.  Γιώργου Στύλιου. Μεταξύ των άλλων  αναφέρθηκε στην έκδοση του Π.Δ για τις Γιορτές του Σέλτσου στις 23 Αυγούστου  ως επίσημη εορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη επισημαίνοντας   και την προσωπική  συμβολή του  για να καθιερωθεί. Χαιρετισμό  απεύθυνε  και ο  βουλευτής του    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Χρήστος Γκόγκας.

      Επίσης  του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη από τον οποίο  στο σύντομο χαιρετισμό του εκτός των άλλων για τα έργα στο Σέλτσο και την περιοχή μας, ακούσαμε για μια ακόμη φορά  την  κάθετη και κατηγορηματικά την αντίθεση του στο σχεδιαζόμενο  Φαραωνικών διαστάσεων Φράγμα ΑΥΛΑΚΙΟΥ και την ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα φράγματος ΣΥΚΙΑΣ. Με ικανοποίηση και  εν μέσω χειροκροτημάτων των παρισταμένων ακούσαμε  και την πρόθεσή του να  προχωρήσει  την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου.  

      Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας κ.Χρήστου Καπερώνη ο οποίος καλωσόρισε ιδιαίτερα με θερμά λόγια τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και συγχωριανό μας  Αντιστράτηγο Γιώργιο K. Γιάννινα, αναφερόμενος στην διαδρομή του από τις Πηγές ʼρτας, από τα Αγια χώματα του Σέλτσου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε,μεχρι τις ανώτατες βαθμίδες της  Ελληνικής Αστυνομίας και στην τιμητική του παρουσία στο Σέλτσο. Μία λαμπρή διαδρομή. Επίσης  τόνισε της σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες όλων των φορέων και προσώπων  για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μοναδικού  Θρησκευτικού και Ιστορικού μνημείου. Η πρόσφατη  έκδοση  Προεδρικού διατάγματος με τεκμηριωμένη  πρόταση της Αδελφότητας Πηγιωτών   στο Υπουργείο Εσωτερικών σε υποστήριξη σχετικής  απόφασης του ήμου Γ. Καραϊσκάκη, για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως  Επίσημη εορτή του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών, άνοιξε πλέον νέα σελίδα για το Σέλτσο. Επιτέλους με δικαιωματικό τρόπο παίρνει τη  θέση που του αξίζει στις σελίδες δόξας των αγώνων του Ελληνικού έθνους, δίπλα στο Κούγκι στο Ζάλογγο στο Μεσολόγγι και στο Αρκάδι ,την Αραπίτσα της Νάουσας.            Χαιρετισμό επίσης έκανε και ο Προέδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Μάκη Κιάμος,  ενώ  η  καθιερωμένη ανάγνωση    ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ  ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ του πολέμαρχου Λ. Κουτσονίκα (ήταν 4 ετών στο Σέλτσο τον Απρίλιο του  1804)   έγινε από την Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Μαρίκα Γκόνη και  συγκίνησε όλους  τους παρισταμένους.  
   

     Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν να διοργανωθούν οι φετινές εορτές. Κατ αρχάς τους συνδιοργανωτές-χορηγούς των εκδηλώσεων ΣΕΛΤΣΟ 2022 ήτοι την Περιφερειακή Ενότητα ʼρτας και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, τον Δήμο Γ.Καραισκάκη και τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο, καθώς και τις Αστυνομικές Αρχές και   προσωπικό του ΕΚΑΒ για την λήψη μέτρων σε όλες τις εκδηλώσεις και τον τηλεοπτικό σταθμό ART TV ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ Α.Ε για την κάλυψη των εκδηλώσεων και τα  τηλεοπτικά αφιερώματα στο πλαίσιο  του εορτασμού της μνήμης των Σουλιωτών.  

     Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την συνεργασία στη διοργάνωση των εκδηλώσεων με τον δήμο Γ. Καραισκάκη και τους υπαλλήλους του,  παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε προσωπικό και μέσα.Ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχοκ. Νίκο Κουφούλη τον δημοτικό σύμβουλο κ.Αιμίλιο Αντωνάκη ,τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών κ.Κων/νο Καρακώστα , Επίσης τον  κ.Γιώργο Κουρτέσα και τον  συγχωριανό μας κ.Γιώργο Οικονόμου για τον συντονισμό των εκδηλώσεων, τα μέλη του Δ.Σ της Αδελφότητας, τους αφανείς συγχωριανούς μας, την νεολαία και τα παιδιά του χωριού, για την εθελοντική προσφορά στις εκδηλώσεις .Μία  συνεχή προσφορά και στήριξη  που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας με τον τρόπο του ώστε  να  γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές ακόμη ποιο πολύ σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου και τη περιοχής μας γενικότερα.

   Ευελπιστούμε ότι από την επόμενη χρονιά,. οι εκδηλώσεις αυτές θα αναβαθμιστούν μετά και την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως επίσημης Εορτής του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών στο Σέλτσο για τον δήμο Γ.Καραισκάκη. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα  καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου όπως προβλέπεται από το Προεδρικό διάταγμα.39/2022. ΦΕΚ 104/Α/27-5-2022 που υπογράφτηκε πρόσφατα  από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποφασιστική ήταν   η συμβολή της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας στην καθιέρωσή της, μετά την  καθιέρωση  της Τ.Κ.Πηγών ως Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη το 2010 με τον  Καλλικράτη .Δύο μοναδικές τιμητικές προσφορές της Αδελφότητας   στο χωριό μας, για τις οποίες αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση αφού αποτελεί την    δικαίωση των προσπαθειών και επιτυχία των  στόχων του Συλλόγου μας , διαχρονικά.-

   ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ 23-8-2022

Αιδεσιμότατοι κ.Υπουργέ, κ.βουλευτά, κ.Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε-Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές – Αγαπητοί συγχωριανοί, συνδημότες,κυρίες και κύριοι.
     Εκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας σας καλωσορίζουμε  και  σας υποδεχόμαστε  με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας σ΄ αυτήν εδώ την αιματοβαμμένη γη του Σέλτσου. Σας καλωσορίζουμε στις Πηγές ʼρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη. Στην ξακουστή πλέον Κοιλάδα του Αχελώου με το φυσικό κάλος και τα σπουδαία  πολιτιστικά μνημεία της. Τόπο ένδοξο και ξακουστό.  Στην Ιστορική Βρεστενίτσα  παλαιά ονομασία των Πηγών.
    Καλωσορίζοντά σας όμως, ,θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσουμε ιδιαίτερα έναν δικό μας άνθρωπο. Αναμεσά μας έχουμε τη χαρά  και την τιμή να έχουμε έναν ξεχωριστό Πηγιώτη. Τον Γιώργο του Κώστα Γιάννινα και της Γλυκερίας Μπαλά όπως τον ξέρουμε εμείς  από τον ʼγιο Βασίλειο Πηγών ή καλύτερα από το Σέλτσο Πηγών. Καλωσορίζουμε τον   Αντιστράτηγο και Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. που γεννήθηκε και  μεγάλωσε σ αυτόν εδώ τον ένδοξο τόπο. Μέσα σε  πολύ δύσκολες συνθήκες αυτός και η οικογένειά του ήταν για χρόνια με άλλους συγχωριανούς μας  οι συντροφιά των Ηρώων του. Μεγάλωσε ακούγοντας από τους μεγαλύτερους υα κατορθώματά τους   τη δόξα τους και τέλος το Χαλασμό των Σουλιωτών. Από εδώ με τα πόδια πήγαινε στο δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου Αηδονιάς Πηγών με χιόνια βροχές και κρύα. Από εδώ φεύγοντας κατετάγη στην ΕΛ.ΑΣ και σήμερα   έρχεται  απλός προσκυνητής σε αυτά τα ʼγια χώματα ..Γνωρίζοντας την μετριοφροσύνη του θα με συγχωρέσει για αυτή την αναφορά στο πρόσωπό του αλλά για εμένα είναι χρέος να το κάνω και για ένα ακόμη λόγο. . Υπηρετήσαμε μαζί 28 χρόνια και γνωρίζω καλά την ʼριστη υπηρεσιακή διαδρομή του. Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο μας για όλους μας.  Τον συγχαίρουμε από βάθους καρδιάς τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε   να τον δούμε και Αρχηγό.  
 Εορτάζονται εφέτος τα διακόσια δέκαοκτώ   χρόνια ( απο το 1804) της Μάχης του Σέλτσου και του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών που επακολούθησε. Όμως για δεκαετίες παρέμενε άγνωστη  και οι μάρτυρές της Σουλιώτες ήταν οι αγνοούμενοι της Ιστορίας  Η παρουσία στο Σέλτσο -Για πρώτη φορά- του ανώτατου Πολιτειακού ʼρχοντα  του Π.τΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλουστις 23-8-2016 και η έκδοση πρόσφατα του  Προεδρικού διατάγματος  για την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως  Επίσημη εορτή του δήμου Γ.Καραισκάκη και ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών άνοιξε πλέον νέα σελίδα για το Σέλτσο. Επιτέλους με δικαιωματικό τρόπο παίρνει τη θέση που του αξίζει στις σελίδες δόξας των αγώνων του Ελληνικού έθνους, δίπλα στο Κούγκι στο Ζάλογγο στο Μεσολόγγι και στο Αρκάδι..    
   Σε αυτό δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την  καταλυτική  συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη,, της Περιφερειακής Ενότητας ʼρτας   του κ. Βασ.Ψαθά ,και του Δήμου Γεωργίου Καραΐσκάκη  του σημερινού  δημάρχου κ. Περ. Μίγδου και των προηγουμένων, για την  ανάδειξη και αναγέννηση του  σημαντικού Ιστορικού μνημείου .    Ήδη μετά τα σημαντικά έργα αναστήλωσης των ερειπωμένων κελιών, τη Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης, την ανακατασκευή της στέγης του κυρίως ναού   την ολοκλήρωση της οδικής πρόσβασης με τσιμεντόστρωση  από Πηγές μέχρι την Ι.Μονή μήκους 4,5 χιλιομ. και η ηλεκτροδότηση της, το Σέλτσο αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο. Στο χέρι μας είναι να το διαφυλάξουμε ως στολίδι και να το αναβαθμίσουμε περαιτέρω.   Σημαντική ήταν η συμβολή και η συνεισφορά της Αδελφότητας Πηγιωτών ʼρτας σε αυτή την προσπάθεια της ανάδειξης και προστασίας της Ι.Μονης. η προσφορά του  μακαριστού  Ιερέα της μονής Παπαγιώργη Φώτου που ήταν  η ψυχή του Σέλτσου για  πάρα πολλά χρόνια. Συνέβαλλε αρκετά με τις ενέργειές του. Τέλος δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την μεγάλη συμβολή στην ανάδειξη και προβολή ρου Σέλτσου μαζί με τα υπόλοιπα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου, του φίλου  συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πάντα συμπαραστάτης-αρωγός σε όλες τις  Πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις στην Κοιλάδα του Αχελώου.   
 Στους Ήρωες του Σελτσου κλείνουμε σήμερα ευλαβικά το γόνυ, αποτίνοντας  φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης. Προτίμησαν να πεθάνουν λεύτεροι  παρά να ζήσουν  σκλάβοι. Δεν λιποψύχησαν, δεν λιποτάκτησαν, δεν συμβιβαστήκαν. Έμειναν  έδώ και πέθαναν ως «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»
Η θυσία  αυτή ας αποτελέσει αφορμή για αφύπνιση  της ιστορικής μνήμης  σε καιρούς χαλεπούς  για την πατρίδα μας,  δεν πρέπει να την ξεχνούμε. Διακόσια δεκαοκτώ χρόνια από τότε δεν στάθηκαν ικανά να την  ξεθωριάσουν.
Κλείνοντας θα αφιερώσουμε στους   Ήρωες του Σέλτσου «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ» της εποποιίας του  Σέλτσου όπως το  εξιστορεί ο πολέμαρχος Λάμπρος Κουτσονίκας 4ετης τότε στο Σέλτσο και  να χαραχτεί στη μνήμη όλων μας τούτη εδώ η φράση.

                 ʼγιο  ήταν το Σέλτσο! Μα  ʼγιασε  ακόμη πιο πολύ!
                            Κοινώνησε των Σουλιωτών το αίμα.  
 
 Καλώς ήλθατε    στο Σέλτσο στη γη των Ηρώων Σουλιωτών όπου  αιώνια αναπαύονται…

                                                             Χρήστος Β. Καπερώνης
                                          Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών ʼρτας                           

 Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ένας  νέος, συγχωριανός μας, απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσ/κης με μεταπτυχιακές σπουδές, ο Παναγιώτης Ν. Ζήσης.  Με μια εξαιρετική μεστή και εμπεριστατωμένη ομιλία-τομή έκανε μεγάλη αίσθηση εισπράττοντας πολλαπλά συγχαρητήρια. Μια πετυχημένη και για πρώτη φορά, εναλλαγή κεντρικού  ομιλητή της εκδήλωση που σχολιάστηκε θετικά από όλους. Αυτό δείχνει ότι η ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και συμμετοχή των νέων στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα είναι μονόδρομος για την διατήρηση της Συλλογικής Ιστορικής μνήμης μας και την προκοπή του τόπου μας..     
      
 ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ

        Ομιλητής Παναγιώτης Ν. Ζήσης


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ: ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Σας καλωσορίζουμε και φέτος  σ΄αυτήν εδώ την αετοφωλιά της Νότιας Πίνδου στο Μοναστήρι του Σέλτσου,  αυτόν εδώ το μικρό τόπο, που όμως συνδυάζει την άγρια ομορφιά, την ιστορία και το θρησκευτικό συναίσθημα βαθιάς ευλάβειας και ψυχικής ανάτασης. Αυτό το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, για μας αποτελεί το μεγαλύτερο θρησκευτικό, κοινωνικό και ιστορικό σύμβολο.
    Θρησκευτικό γιατί άνθρωποι της πίστης και του μόχθου, μπήκαν καταθλιμμένοι και βγήκαν παρηγορημένοι. Εξουθενωμένοι και βγήκαν με δύναμη. Γονατισμένοι και βγήκαν όρθιοι!
Κοινωνικό, γιατί στα χρόνια της ανέχειας, οι κατά καιρούς ηγούμενοι και μοναχοί προσπαθούσαν να θεραπεύσουν από το υστέρημα της Μονής, τις πληγές του πόνου και της φτώχειας. Παρείχαν στους ασθενείς, στους φτωχούς και στους οδοιπόρους, καταφυγή και προστασία που πουθενά αλλού δεν μπορούσαν να βρουν.  
Ιστορικό, γιατί εκτός από τα γεγονότα των Σουλιωτών, η Μονή Σέλτσου ήταν ο ηθικός και υλικός συμπαραστάτης των αρματολών, αλλά και των αγωνιστών στις επαναστάσεις των Ραδοβυζινών του 1854, 1866 και του 1878. Μάλιστα το 1866 ο ηγούμενος του μοναστηριού Νεόφυτος, ορίζεται μέλος της προσωρινής διοίκησης της επανάστασης. Ο  Μητροπολίτης Σεραφείμ Ξενόπουλος στο Δοκίμιον Ιστορικόν περί ʼρτης αναφέρει:  τω 1865 έτη ηρωικώς η Μονή αύτη διήλθεν εν τη τότε ανταρσία». Και το 1878, ο ηγούμενος Νεόφυτος διετέλεσε ο ίδιος οπλαρχηγός της επανάστασης.
Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα το κτηριακό συγκρότημα της Μονής αρχικά κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697. Σήμερα σώζεται το καθολικό της Μονής που είναι λιθόκτιστο, Αθωνικού τύπου με  καμαροσκέπαστο νάρθηκα, κατάγραφο με εξαιρετικές τοιχογραφίες που ζωγράφισε το 1698 ο αρματολός Νικόλαος, ιερεύς από την ʼρτα, ενώ τμήμα των κελιών ανακατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτό εδώ το μοναστήρι είχαν καταφύγει τα Χριστούγεννα του 1803 οι 1148 Σουλιώτες  με επικεφαλής τον Κίτσο Μπότσαρη, όταν τους εκδίωξε ο Αλή πασάς από τα χωριά τους. Θεωρώντας όμως έστω και έναν  μικρό αριθμό Σουλιωτών, επικίνδυνη εστία, στέλνει πολυάριθμο στρατό να τους εκμηδενίσει. Είκοσι ημέρες αργότερα, στις 12 Γενάρη του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία από τους στρατιώτες του Αλή-Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν.Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια, που τους προμήθευαν κρυφά οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιασκόβου και της Βρεστενίτσας. Κι έτσι στις 23 Απρίλη του 1804 ανήμερα του Αι-Γιώργη, οι 1148 Σουλιώτες και 250 ντόπιοι και Ραδοβιζινοί που είχαν ενσωματωθεί σε αυτούς, αντάμωναν τη μοίρα τους, σ’ ένα ανείπωτο και ανήκουστο ολοκαύτωμα.
Οκτώ χιλιάδες λυσσασμένα σκυλιά του Αλή Πασά μαζί με κάποιους αργυρώνητους, εξωμότες, αφορισμένους  και προσκυνημένους στη δούλεψή του, ανάξιους αναφοράς, όρμισαν  να τους κατασπαράξουν. Διψασμένοι  για αίμα, έσφαζαν με μίσος  αλύπητα άντρες, γυναίκες, γέρους και παιδιά. Η Γκούρα, το Νιγκόζι, ο Φράξος, τα Ταμπούρια και ο Πέτακας μέχρι τη Γέφυρα Κοράκου γέμισε Σουλιώτικα κορμιά. ʼλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι γκρεμίσθηκαν, άλλοι πνίγηκαν στον Αχελώο. Ανάμεσά τους ήταν και η Λένω, η κόρη του Κίτσου Μπότσαρη, ηρωικό πρόσωπο-πρότυπο που υμνεί η δημοτική ποίηση.
Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος, ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 Σουλιώτες γλίτωσαν της σφαγής μέσα σε μια σπηλιά. Η Ιστορία εμβρόντητη έβλεπε να χάνονται  σε μια μέρα, τρεις γενιές Μποτσαραίων Σουλιωτών. Γέμισε ο τόπος κουφάρια. Τους ξέφυγαν όμως οι ηρωικές  Σουλιώτισσες, όσες γλύτωσαν απ’το λεπίδι τους. Εκεί  μπροστά στα μάτια τους, αφού τους πολέμησαν αντριωμένα, τις έβλεπαν να  ασπάζονται  τα  παιδιά τους  και να τα ρίχνουν στο βάραθρο, η να τα κρατούν σφιχταγκαλιασμένα  πέφτοντας μαζί τους. Για το θέμα γράφει ο Pouqueville:  Η ανθρώπινη σκέψις είναι αδύνατον να το πιστεύση. Και όμως άνδρες και γυναίκες φώναξαν θάνατος και όχι σκλαβιά. 300 γυναικόπαιδα και κυκλωμένοι πολεμισταί κατέπεσαν εις το απύθμενον του Σέλτσου βάραθρον.
«Η ιστορία  όμως κάνει διακρίσεις στα πρόσωπα, και οι ιστορικοί εκθειάζουν πολλές φορές τα γεγονότα με τοπικιστικά κριτήρια. Παρεσιώπησε τους επτακόσιους Θεσπιείς στη μάχη των Θερμοπυλών και ύμνησε μόνο τους τριακόσιους της Σπάρτης με το Λεωνίδα! Το ίδιο έπραξε και για το Ζάλογγο. Ύμνησε τον πρωτάκουστο χορό των 63 Σουλιωτισσών και παρήλθε τις πάνω από 300 Σουλιώτισσες όπου κατά τον ίδιο τρόπο έπεσαν από τον «Πέτακα» της μονής Σέλτσου.
Γι αυτό λοιπόν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαμε για άλλη μια φορά φέτος εδώ να αποδώσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που πριν 218 χρόνια θυσίασαν  τη ζωή τους για χάρη της ελευθερίας, και της αξιοπρέπειας. Η τιμή τους  είναι ύψιστο χρέος μας απέναντί τους. Η μνήμη τους είναι η αιωνιότητά τους. Θέλουμε να δώσουμε στο Σέλτσο τη θέση του στην σελίδα της ιστορίας που του ανήκει, κοντά στους ένδοξους ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας. Θέλουμε από την αφάνεια να περάσει  στην αναγνώριση της ιστορικής του αξίας,  ως τόπος της μεγάλης  θυσίας. Θέλουμε  να εμπνεόμαστε και να καθοδηγούμαστε από τους αγώνες και τις θυσίες των τιμώμενων ηρώων και την υπέρβαση των ορίων που αποτόλμησαν. Θέλουμε οι νέες γενιές να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά τον άγνωστο για πολλούς ακόμη, σπουδαίο και μοναδικό Ιερό αυτό τόπο, όπου οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους, για να φυτρώσει ο σπόρος της ελευθερίας. Να εμπεδώσουν ότι το Σέλτσο δεν είναι ένα ακόμη μοναστήρι αλλά ένα νέο Υπέρτερο Ζάλογγο. Η Ιερά Κιβωτός της θυσίας των Σουλιωτών και Ραδοβιζινών, πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της ιστορίας του έθνους μας. Να καταλάβουν ότι  το Σέλτσο υπήρξε-χωρίς καμία υπερβολή- ο προάγγελος της Ελληνικής Επανάστασης,  η πρώτη δάδα της Ελευθερίας, αλλά και  προπομπός της Εξόδου του Μεσολογγίου το 1826, είκοσι δύο χρόνια μετά την έξοδο του Σέλτσου.
Είμαστε πολύ περήφανοι που κουβαλάμε σαν παρακαταθήκη, τις δάφνες δόξας των προπατόρων μας.
Οι πρόγονοί μας όμως οραματίζονταν μια πατρίδα όχι μόνο ελεύθερη, αλλά παράλληλα προκομένη και  ευημερούσα. Γι’ αυτό εμείς, η νέα γενιά, πρέπει εκτός από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης  των αγώνων τους, να προσπαθήσουμε για την ανάδειξη, την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής. Είδαμε όμως ότι οι ανάγκες των νέων ανθρώπων για εργασία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, αθλητισμό, υγειονομική περίθαλψη επέφεραν τη συρρίκνωση του πληθυσμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρόλα αυτά, ο τόπος μας έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε  με συλλογικές δράσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες,  με τη συσπείρωση φορέων και τη  συνεχή δραστηριοποίηση, η κατάσταση να ανατραπεί.
Κι αυτό μπορεί να γίνει με την:
•    Ανάδειξη και αξιοποίηση των πολυάριθμων ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, καθώς και της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της περιοχής.
•    Την Επιχειρηματική αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων.
•    Την αξιοποίηση ∆ιαδραστικών Μέσων Τουριστικής Ανάπτυξης.
•    Τη Δημιουργία οργανωμένων και σύγχρονων κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και μελισσοκομικών μονάδων.
•    Την δημιουργία Επιχειρήσεων  παραγωγής και τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής.
•    Την Ανάπτυξη εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού  και την οργάνωση ορεινών δραστηριοτήτων.
•    Την Αξιοποίηση, ανάδειξη και προστασία περιοχών  ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με αντιπροσωπευτικότερη την Κοιλάδα του Αχελώου.
Θα ήταν πολύ άδικο, μια περιοχή πού με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων της, επιβίωσε σε πολύ δύσκολους καιρούς και αναπτύχθηκε, μέσα από αντιξοότητες και πολέμους, σήμερα να την αφήσουμε να περιπέσει σε τέλμα και στασιμότητα, με δεδομένα  τα μέσα, την τεχνολογία και τις δυνατότητες του σύγχρονου πολιτισμού. Θεωρώ ότι με αρωγούς και συμπαραστάτες την πολιτεία τους φορείς και την αυτοδιοίκηση στο τέλος θα τα καταφέρουμε.
Παναγιώτης Νικ. Ζήσης
Οικονομολόγος, MSc


ΣΗΜΕΙΩΣΗ Σύνταξης Π.Ο.Α.Σ.Α.  Η Φωτογραφία είναι  Ζωγραφίζοντας το ΣΕΛΤΣΟ  απο τους μαθητές της 6ης ΄Τάξης Δημοτικού με την καθοδήγηση της δασκάλας Νεκταρίας ΣΤΟΥΚΑ