Συνάντηση με Υφυπουργό ΥΠΕΘΑ 20-2-2012 για το Μ.Τ.Σ.

Συνάντηση με Υφυπουργό ΥΠΕΘΑ 20-2-2012 για το Μ.Τ.Σ.
Τελευταία ενημέρωση 17/04/2015

  

EΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ Μ.Τ.Σ.


ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Κ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΙΣ 20-02-12


Σε μια κρίσιμη καμπή, όπου όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοικτά για το μέλλον του ΜΤΣ, υπάρχει φως στο τούνελ. Αυτό απορρέει, όχι από αυθαίρετες εκτιμήσεις, αλλά από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που είχε η ανωτέρω συνάντηση της 20-02-12, η οποία έγινε σε απόλυτο θετικό κλίμα, παρουσία και του Υφυπουργού Εθν. ʼμυνας κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Κων/νου.

 

 Ειδικότερα στον κ. Υπουργό Εθν. ʼμυνας, τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:

A.ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ (Μ.Τ.Σ.)

1. Έγκριση του Προγράμματος εξυγίανσης του Μ.Τ.Σ., που εκπόνησε η Διοίκηση του ΜΤΣ. Ειδικότερα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, τα παρακάτω μέτρα, αποτελούν άμεση και επιτακτική ανάγκη για υιοθέτηση:

α. Ο διακανονισμός αποπληρωμής του συνολικού χρέους με το Υπουργείο Οικονομικών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15ετίας. Ταυτόχρονα να αρθεί η υπ΄ αριθ. 2/33196/ΑΟΟ24 από 09-08-10 απόφαση του κ. Υφυπουργού Οικονομικών, ώστε να απελευθερωθούν τα παρακρατούμενα από το ΓΛΚ έσοδά μας (εισφορές).

β. Η αναδιανομή του κοινωνικού πόρου από το ΥΠΕΘΑ και απόδοσή του στα ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ, με έντιμο, ηθικό και δίκαιο κριτήριο, που είναι η αριθμητική δύναμη των ασφαλισμένων εκάστου Ταμείου (απόφαση ΔΣ/ΜΤΣ από 29-12-11 στο ΥΠΕΘΑ με ΦΕΕ ΓΕΣ/ΔΟΙ).

γ. Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για παρακράτηση του 30% της εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (που καταβάλλεται από τους μερισματούχους του ΜΤΣ) υπέρ του ΜΤΣ (απόφαση ΔΣ/ΜΤΣ από 29-12-11 στο ΥΠΕΘΑ με ΦΕΕ ΓΕΣ/ΔΟΙ) και

δ. Θεσμοθέτηση των μερισματοδοτικών βαθμών του Ταξιάρχου και του Αρχιλοχία.

2. Επίσης: 

α. Αναλογική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Ταμείου και από εν ενεργεία αστυνομικούς, μετά από τροποποίηση του Ν.Δ. 2554/53 και

β. Κατάργηση του επίμαχου (ανενεργού) άρθρ.27 τουΝ.1911/1990, που προβλέπει διαχωρισμό του ΜΤΣ σε δύο Ταμεία, Στρατιωτικών και Αστυνομικών, αντίστοιχα.

Β.ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Να επεκταθεί το δικαίωμα της ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψης, στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία που προβλέπεται για τα ΑΓΑΜΑ και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ τέκνα των στρατιωτικών στην ενέργεια και αποστρατεία (Υπ΄αριθ.Φ.700/145/212275 Σ.348 από 09-09-09 Απόφαση κ. Υφυπουργού Εθν. ʼμυνας-ΦΕΚ 2035/13-09-09) και στα τέκνα των μετοχομερισματούχων του ΜΤΣ, που προέρχονται από την ΕΛ.ΑΣ., με τους ίδιους όρους.

Γ. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΝ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ & Σ.Α.

Στο υπό κατάρτιση νέο μισθολόγιο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που εκτελούν τα καθήκοντά τους τα στελέχη των Εν. Δυνάμεων και των Σ.Α., που επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο στην κρίσιμη αυτή συγκυρία και προπαντός ο επικίνδυνος χαρακτήρας της αποστολής τους, καθώς και οι υπερβολικές και άδικες περικοπές που επεβλήθησαν στους μισθούς και τις συντάξεις τους και που αγγίζουν πλέον τον πυρήνα της αξιοπρέπειάς τους.

Δ .ΜΕΤΡΑ ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ & ΤΩΝ Σ.Α.

(Αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης)

Μετά από διεξοδική παρουσία και ανάλυση των θεμάτων της Η.Δ., η θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΕΘ.Α, έχει ως ακολούθως:

1.Ρυθμίζεται οριστικά το ζήτημα του διακανονισμού του χρέους σε βάθος 15ετίας.Επίκειται άμεσα η εισαγωγή σχετικής τροπολογίας για ψήφιση. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αποδεσμεύονται οι παρακρατούμενες εισφορές του ΜΤΣ από το ΓΛΚ. Ακολουθεί στη συνέχεια η καταβολή του μερίσματος για το πρώτο τρίμηνο.

2.Η αναδιανομή του κοινωνικού πόρου, όπως προτάθηκε, αντιμετωπίζεται θετικά και οι ενέργειες ρύθμισης του θέματος, θα εκδηλωθούν, ευθύς ως ολοκληρωθεί το πρώτο θέμα.

3.Το ίδιο, ως ανωτέρω, ισχύει και για την καθιέρωση των μερισματοδοτικών βαθμών του Αρχιλοχία και Ταξιάρχου.

4.Η υλοποίηση της παρακράτησης ποσοστού από την εισφορά αλληλεγγύης συν-χων, συναντά νομικά προβλήματα και δεν μπορεί να προωθηθεί για ρύθμιση.

5.Ως προς την περίθαλψη των άγαμων και ανασφάλιστων τέκνων μετοχομερισματούχων, προερχομένων από την ΕΛ.ΑΣ., ανελήφθη δέσμευση για επίλυση.

6.Τέλος, θετική ήταν η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας και για τα άλλα θέματα, που αναφέρονται στην Η.Δ.

Πέραν τούτων, τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ΝΙΜΙΤΣ, για τα οποία υπήρξαν απαντήσεις, ως ακολούθως:

1. Από του παρελθόντος χρόνου υποβλήθηκε στο ΓΕΣ ο ανασυνταχθής ΠΟΥ (ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΥΛΙΚΟΥ) που καθορίζει την λειτουργία της 417 Στρατιωτικής Μονάδας ΝΙΜΤΣ. Χωρίς αυτόν δεν μπορεί να εγκριθεί ο νέος ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του ΝΙΜΤΣ. Ήδη έχει υπογραφεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί και από τον κ. Υπουργό ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνώριζε το θέμα και μαζί με τον παριστάμενο Υφυπουργό κ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ, έδωσαν εντολή ανεύρεσης του φακέλου για τις άμεσες περαιτέρω ενέργειες.

2. Ενώ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πρόσληψη στο ΝΙΜΤΣ τριάντα (30) μονίμων υπαλλήλων, την επόμενη της δημοσιεύσεως, τηλεφωνική εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προς την Διοίκηση του ΝΙΜΤΣ, απαγόρευσε την υλοποίηση των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας. Μετά από θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου ΝΙΜΤΣ, παρενέβη έγγραφα το ΓΕΣ προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας διευκρινήσεις περί του πρακτέου εκ μέρους του ΝΙΜΤΣ. Υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει το θέμα για να επιλυθεί και ταυτόχρονα γνώρισε ότι θα το ενισχύσει σύντομα με στρατιωτικό προσωπικό κυρίως διοικητικό.

3. Αποδέχθηκε την πρόταση επέκτασης της Απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής ʼμυνας για την δωρεάν περίθαλψη στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία των αγάμων και ανασφαλίστων τέκνων των στρατιωτικών και στα τέκνα των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ.. Έδωσε εντολή στον παριστάμενο Υφυπουργό να εκδόσει αμέσως σχετική Απόφαση. 

Υπογραμμίζεται ότι συνάντηση έγινε σε άριστη ατμόσφαιρα κατανόησης και ειλικρίνειας, σε τέτοιο βαθμό που μας κάνει να ευελπιστούμε, ότι το ΜΤΣ, στην πιο οριακή του καμπή, θα διασωθεί και θα εξυγιανθεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν η προηγηθείσα συνεργασία, ο σαφής καθορισμός στόχων και θέσεων και ο συντονισμός των ενεργειών, τόσο με την ΕΑΑΣ (Πρόεδρος κ.ΜΑΥΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ και μέλη Δ.Σ. Ε.Α.Α.Σ. για χάραξη στρατηγικής, συγκρότηση κοινού μετώπου για το ΜΤΣ, έκδοση κοινού Δ.Τ. για το ΜΤΣ κλπ), όσο και με το Πρόεδρο του ΜΤΣ, μετά από επανειλημμένες συναντήσεις της ΠΟΑΑΣΑ. 

Τα προαναφερόμενα αποτελέσματα από τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τα λοιπά μέτρα εξυγίανσης, που προωθεί το ΜΤΣ, αλλά και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μας επιτρέπουν βάσιμα να ελπίζουμε ότι το ΜΤΣ αλλάζει σελίδα. 

Στη συνάντηση με το ΥΕΘΑ συμμετείχαν από την ΠΟΑΑΣΑ, ο Πρόεδρος κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεόφιλος, ο Α΄Αντ/δρος κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γρηγ., ο Γεν. Γραμματέας κ. ΔΟΥΜΕΤΖΙΑΝΟΣ Γρηγ. και το μέλος της ΠΟΑΑΣΑ και εκπρόσωπος αυτής στο Δ.Σ. του ΝΙΜΙΤΣ κ.ΣΚΛΗΚΑΣ Δημ.

Εκ μέρους της Ε.Α.Α.Σ., ο Πρόεδρος αυτής κ. ΜΑΥΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ Παντελής.