Εορτάστηκε η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων 2022-21-11

Εορτάστηκε η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων  2022-21-11
Τελευταία ενημέρωση 21/11/2022

 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετείχε στη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το άρτιο επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και πατριωτικού ήθους που τις χαρακτηρίζει, αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της ασφάλειας των συνόρων μας. Τιμάμε όσους, στην ιστορική διαδρομή του έθνους, δεν υπέκυψαν, όσο ισχυρός κι αν ήταν ο εχθρός, και θυσίασαν και τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Έχουν για πάντα την ευγνωμοσύνη μας.
 
Χρόνια πολλά!»

Ακολουθεί η Ημερήσια Διαταγή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,
 
Η 21η Νοεμβρίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Σήμερα εορτάζουμε την Προστάτιδα των Ενόπλων Δυνάμεων την Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό, υπό τη σκέπη της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν γράψει σελίδες λαμπρής δόξας, υπερασπιζόμενες με γενναιότητα και τόλμη, τις διαχρονικές Αξίες του Ελληνισμού.
 
Ταυτόχρονα, το Έθνος μας τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τους διαχρονικούς υπερασπιστές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας, αναγνωρίζοντας τη διαρκή προσφορά τους και τιμώντας τη μνήμη των αμέτρητων ηρώων της στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας του.
 
Σ’ αυτή τη διαδρομή της ιστορίας του Έθνους μας, τη γεμάτη αγώνες, η ελευθερία της Πατρίδας και η πίστη της Ορθοδοξίας, αποτέλεσαν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και βαθιά ριζωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
 
ʼνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,
 
Χάρη σε όλους εσάς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας είναι ισχυρές, αξιόμαχες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές, ικανές να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, ώστε η Ελλάδα να συνεχίζει να αποτελεί τον Πυλώνα Σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Εσείς είστε η δύναμη αποτροπής, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο της Ελλάδας, έχοντας αναλάβει την ύψιστη αποστολή της διαφύλαξης των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας και της εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησία της Πατρίδας μας.
 
Σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι προκλήσεις ασφαλείας από την αναθεωρητική συμπεριφορά κρατών στο εγγύς αλλά και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων για την ασφάλεια της Χώρας μας.
 
Έχοντας επίγνωση της γεωπολιτικής ρευστότητας, των υβριδικών απειλών και των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή μας, Κυβέρνηση και Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας, έθεσαν ως στρατηγικό στόχο τη Θωράκιση της Πατρίδας μας.
 
Η θωράκιση της Χώρας μας συντελείται μέσω παρεμβάσεων σε τρεις κατευθύνσεις, στο ανθρώπινο δυναμικό, στα οπλικά συστήματα και στην αμυντική διπλωματία.
 
Κεντρική συνιστώσα της πολιτικής μας αποτελεί η ανάληψη δράσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, τόσο της δική σας όσο και των οικογενειών σας, με σκοπό να μπορείτε να επιτελείτε απερίσπαστα, αποτελεσματικά και στο ακέραιο την αποστολή σας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων σας, καθώς εσείς αποτελείτε τον κυριότερο πολλαπλασιαστή της εθνικής ισχύος, εργαζόμενοι μεθοδικά στον τομέα της αναβάθμισης τόσο της στρατιωτικής όσο και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσής σας.
 
Μεριμνούμε διαρκώς για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών μας συστημάτων, με την προμήθεια νέων, σύγχρονων και με παράλληλη αναβάθμιση των υφιστάμενων. Ειδικότερα, η πρόσκτηση εξελιγμένων τεχνολογικά συστημάτων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας. Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία υλοποίησης του σχεδιασμού για κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας με μέσα και για τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, που προσδίδουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των σύγχρονων απειλών και προκλήσεων.
 
Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχέσεων και επέκτασης των συμμαχιών της Ελλάδας, εργαζόμαστε μεθοδικά ασκώντας ενεργή αμυντική διπλωματία, εμβαθύνοντας την αμυντική μας σχέση τόσο με παραδοσιακούς συμμάχους όπως η Κύπρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γαλλία, όσο και με άλλα κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
ʼνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,
 
Ο Ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για εσάς, σας τιμά και σας ευχαριστεί γιατί εκπληρώνοντας την αποστολή σας, δίνετε δύναμη να ανταπεξέλθουμε όλοι στις προκλήσεις των καιρών, καθιστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ως τον πλέον αδιάρρηκτο Πυλώνα Εθνικής Ισχύος. Παράλληλα, με τις καθημερινές δράσεις κοινωνικής προσφοράς σε τομείς όπως, η υγεία, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η έρευνα και η διάσωση, η κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας, απολαμβάνετε διαχρονικά την εμπιστοσύνη και την αγάπη του ελληνικού λαού.
 
Με τη σκέψη όλων μας στο διαρκώς απαιτητικό έργο σας, σας συγχαίρω για την άριστη εκτέλεση της αποστολή σας και σας καλώ να παραμείνετε προσηλωμένοι στο καθήκον σας με τον ίδιο ζήλο και επαγγελματισμό, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο για την Πατρίδα μας.
 
Η Υπέρμαχος Στρατηγός Θεοτόκος να είναι νικηφόρος οδηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, και να προστατεύει καθέναν από εσάς και τις οικογένειές σας.
 
Χρόνια πολλά σε όλους!
 
Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!
 
Ζήτω το Έθνος!

Ακολουθεί η 
Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την 21η Νοεμβρίου, Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εισοδίων της Θεοτόκου
20 Νοεμβρίου 2022
 
 
 
Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,
 
Εορτή των Εισοδίων της Παναγίας μας σήμερα και η Πατρίδα τιμά με συγκίνηση τα πανάξια τέκνα της. Τιμά τους Ήρωές της. Τους παλαιούς, τους νεότερους και τους σύγχρονους. Αυτούς που την υπερασπίζονται και την προστατεύουν διαχρονικά στον διάβα των αιώνων! Τους «μελετά» και τους σκέφτεται όλους έναν έναν. Ξαναζεί τις ηρωικές τους στιγμές και καμαρώνει! Καμαρώνει για τους Λεωνίδες, τους Παλαιολόγους, τους Κολοκοτρώνηδες, τους Ίτσιους και τους Κατούντες της!
 
Καμαρώνει για τα διαλεχτά παλικάρια της, που αμύνθηκαν των θέσεών τους μέχρις εσχάτων, που γέμισαν την ελληνική Ιστορία με μεγαλειώδη «ΟΧΙ» και αγέρωχα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», που διαφύλαξαν τα ιερά και τα όσια του Έθνους. Τιμά αυτούς που ενώπιον του καλέσματος της Ιστορίας έπραξαν το χρέος τους, έτσι ακριβώς όπως ορκίστηκαν ενώπιον της Σημαίας, του Ιερού Ευαγγελίου και της ιστορίας αυτού του Έθνους.
 
Οι θυσίες των Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ της Πατρίδος υπήρξαν διαχρονικά μεγάλες, αντίστοιχες του πλήθους και του μεγέθους των αγώνων που δόθηκαν για το Έθνος. Όχι φυσικά γιατί υπήρξαμε ως λαός φιλοπόλεμοι. Οι Έλληνες πάντοτε προόδευαν και δημιουργούσαν υψηλό πολιτισμό μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Αλλά γιατί την πανέμορφη και μοναδική Πατρίδα μας που βρίσκεται σε αυτήν την αξιοζήλευτη και πλεονεκτική θέση πάνω στον χάρτη, πολλοί την ήθελαν δική τους.
 
Για αυτό οι Έλληνες ήταν πάντοτε υποχρεωμένοι να κρατούν γερά το Όπλον, την ασπίδα δηλαδή… να προβάλλουν με δύναμη το δόρυ και να πολεμούν. Να πολεμούν όχι γιατί αγαπούσαν τον πόλεμο, αλλά γιατί προτιμούσαν την Ελευθερία. Την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια αντί της σκλαβιάς και της ταπείνωσης. Έστω κι αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να χύσουν το αίμα τους και να θυσιάσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους!
 
Ένοπλους αγώνες έχουν δώσει φυσικά όλοι οι λαοί και τους σεβόμαστε για αυτό. Οι αγώνες των Ελλήνων όμως είχαν πάντα ένα υψηλό ηθικό και πνευματικό περιεχόμενο. Και αυτό, γιατί ήταν πάντα αγώνες λίγων εναντίον πολλών, αγώνες εναντίον λαών που ζητούσαν γη και ύδωρ και έρχονταν για να λεηλατήσουν, να αρπάξουν και να υποδουλώσουν.
 
Τέτοιοι αγώνες υψηλής ηθικής αξίας ήταν οι αγώνες που έδωσαν οι ηρωικοί Μαραθωνομάχοι, οι υπέροχοι Σαλαμινομάχοι, οι ατσάλινοι Πρόμαχοι των Θερμοπυλών και των Πλαταιών και συνέτριψαν κυριολεκτικά τις επελαύνουσες εχθρικές στρατιές, πρωτίστως όμως συνέτριψαν ηθικά το Κακό!!
 
Τέτοιοι ήταν οι αγώνες που έδωσαν οι ανίκητοι Μακεδόνες του Μεγαλέξανδρου και οι υπερήφανοι Ακρίτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
 
Τέτοιοι ήταν οι αγώνες που έδωσαν οι απροσκύνητοι Οπλαρχηγοί και οι Ναυμάχοι της Επανάστασης, οι αγέρωχοι Μακεδονομάχοι, οι θριαμβευτές του 12΄-13΄ και του Σκρα και μετά οι ατρόμητοι υπερασπιστές των ηπειρώτικων βουνών, των Οχυρών και της Μάχης της Κρήτης.
 
Τέτοιοι ακριβώς ήταν και οι αγώνες που έδωσαν οι τολμηροί Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής και οι ηρωικοί υπερασπιστές της Μαρτυρικής Κύπρου.
 
Μια σκληρή και αδυσώπητη πάλη του πολιτισμού με τη βαρβαρότητα, μια πάλη της ποιότητας με την ποσότητα, ένας αγώνας του Καλού απέναντι στο Κακό!! Λίγοι στον αριθμό πάντα οι Έλληνες, μα πάντα σημαντικοί και με ατσάλινη ψυχή! Αυτή ήταν, είναι και θα είναι πάντα η Ελληνική Ιστορία, η τρισχιλιετής Ιστορία της Ελλάδας! Της Ελλάδας που μπορεί πολλές φορές να σταυρώθηκε, αλλά ιδού ζει και πάντοτε θα ζει, γιατί έβγαζε και συνεχίζει να βγάζει τέκνα διαλεχτά και ηρωικά, έτοιμα να σηκώσουν στην δύσκολη ώρα στους ώμους τους την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια του Έθνους!
 
ʼνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,
 
ως μέλη αυτής της μεγάλης και τιμημένης ελληνικής στρατιωτικής οικογένειας, καλούμαστε σήμερα κι εμείς να σκύψουμε στην ένδοξη γενεαλογία μας. Καλούμαστε να θυμηθούμε τους ατρόμητους προπάτορές μας. Καλούμαστε να αναλογιστούμε ότι προερχόμαστε από ανθρώπους που νίκησαν αυτοκρατορίες, από ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν κανέναν και τίποτα, από ανθρώπους που άλλαξαν τον “ρουν της Ιστορίας”, από ανθρώπους που, όπως έλεγε ο Γέρος του Μωριά, έκαναν τους εχθρούς τους «ν’ ακούνε Έλληνα και να φεύγουν χίλια μίλια μακριά»!
 
Από τη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιμετωπίσαμε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις, με πρώτη την άνευ προηγουμένου υβριδική επίθεση στα σύνορα του Έβρου και στη συνέχεια την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και επιχείρησαν άμεσα, μαζικά και κυρίως αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί.
 
Το πλέγμα των επιχειρησιακών μας δραστηριοτήτων διεξάγεται καθημερινά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα ενισχύοντας την διακλαδικότητα και την διαλειτουργική συνέργειά μας με συμμάχους, φίλους και εταίρους, αποκομίζοντας εμπειρίες και πολύτιμη γνώση. Γνώση και εμπειρία που καθιστά έτσι τις Ένοπλες Δυνάμεις μας πιο ισχυρές, πιο έτοιμες και πιο αποτρεπτικές από ποτέ. Δηλαδή πιο ετοιμοπόλεμες από ποτέ κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί τηρεί το διαχρονικό αξίωμα που κυριαρχεί ίδιο κι απαράλαχτο στους αιώνες: «Αν θες ειρήνη να προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο».
 
Αυτό κατέγραψα ως κατεύθυνσή μου στην πρώτη Ημερήσια Δγη μου την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου κι αυτό τηρώ ευλαβικά. Κι είναι αυτή η μόνη και μοναδική συνταγή για την διαρκή ειρήνη που επιδιώκουμε ως Κράτος. “Η προς πόλεμον προπαρασκευή” οδηγεί μετά βεβαιότητας στην διαρκή ειρήνη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η δική μας που βρίθουν προκλήσεων, προβλημάτων και νέο-αναθεωρητισμών. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή ή τουλάχιστον δεν τη βλέπω εγώ.
 
Στον τομέα της αμυντικής μας διπλωματίας, ενισχύθηκαν οι στρατιωτικές συνεργασίες μας με σχεδόν όλες τις Βαλκανικές Χώρες, με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, με την Χώρα μας να βρίσκεται όλο και πιο ενισχυμένη στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
 
Επίσης, είναι γνωστό και έχει τονισθεί πολλές φορές, από τα πλέον επίσημα χείλη, ότι η στρατιωτική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία βρίσκεται στο απόγειο της. Η σύναψη αμυντικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας, τις οποίες υλοποιούμε σε μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των διεθνών συνεργασιών μας και του αμυντικού αποτυπώματός μας στην περιοχή, είναι αναμφισβήτητης αξίας γι’ αυτούς που γνωρίζουν και παρακολουθούν. Κι αυτοί είναι πολλοί. Είναι όλοι.
 
Επιπλέον, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολυδιάστατη προσφορά κοινωνικού έργου και παροχής πάσης φύσεως συνδρομής σε περιοχές πληγείσες από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, χωρίς να υπολείπονται ούτε στο ελάχιστο της κύριας αποστολής τους. Το τονίζω διαρκώς αυτό. Επίσης αναμφισβήτητο.
 
Εξακολουθούμε να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας κατά του Covid, όπου όπως επίσης είναι γνωστό στην Ελληνική Κοινωνία ήμασταν πρωταρχικοί συντελεστές, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιτυχία της Επιχείρησης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με την πανελλήνια παρουσία μας στα εμβολιαστικά κέντρα, στην διανομή και παντού όπου απαιτήθηκε.
 
Για όλα αυτά είμαι υπερήφανος για εσάς. Για όλα αυτά σας έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη. Απεριόριστο σεβασμό και εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις τεράστιες δυνατότητές σας. Το υψηλό ηθικό, ο επαγγελματισμός, το πείσμα, η αταλάντευτη θέληση αλλά κυρίως η ισχύς των Όπλων σας και η φωτιά της Ψυχής σας αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, ελεύθερη και ανεξάρτητη, όποιος κι αν μας απειλήσει, όποιος κι αν αποφασίσει να έρθει, όποια ώρα κι αν επιλέξει να το κάνει!
 
Όπως δεν θα κουραστώ να τονίζω ποτέ, επιθυμούμε την ειρήνη και εργαζόμαστε γι’ αυτήν… όμως όποιος κάνει το μοιραίο λάθος «να έρθει», να το ξέρει από πριν ότι θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731, και είμαι βέβαιος ότι τα Ελληνικά Όπλα θα δοξαστούν ακόμα μία φορά, δίνοντας τον αγώνα τον καλό, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Ακόμα και για μια σπιθαμή εδάφους, για έναν βράχο, για μία Ελληνική πέτρα. Γιατί όλα αυτά υπάρχουν επειδή πληρώσαμε βαρύ φόρο αίματος για να τα ‘χουμε. Βαρύ, πολύ βαρύ!!!
 
ʼνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,
 
Επ’ ευκαιρία της σημερινής γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων και της Παναγίας μας, της προστάτιδος μας,
 
Σας καλώ για ακόμα μία φορά να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο με την ίδια αποφασιστικότητα, με το ίδιο πείσμα και με το βλέμμα σας άγρυπνο παντού και πάντα, ψύχραιμοι και συνάμα ακλόνητοι να δώσετε, αν χρειαστεί κι όποτε χρειαστεί, με ακράτητη και ακάθεκτη ορμή την μόνη απάντηση που δίνουν οι Έλληνες όταν απειλείται η ύπαρξη τους. Την έχετε γραμμένη στο DNA σας, μας την έχουν δώσει οι προπάτορες μας, είναι γνωστή σε όλους!!!
 
Γιατί για εμάς ένας και μόνο είναι ο άριστος οιωνός:
Να μάχεσαι για την Πατρίδα!
 
Αυτό μάθαμε απ’ τον Όμηρο, αυτό ακούσαμε απ’ τον Μιλτιάδη, αυτό διδαχθήκαμε απ’ τον Θεμιστοκλή, αυτό παραδειγματιστήκαμε από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, αυτό μας βροντοφώναξε ο Κολοκοτρώνης, αυτό μας ενέπνευσε ο Κουντουριώτης κι αυτό διαπερνά σαν ιερό ρίγος τη ραχοκοκαλιά της Ιστορίας μας, φτάνοντας ως το τελευταίο κύτταρο της καρδιάς μας, ως την τελευταία ικμάδα της ψυχής μας:
 
«Εἷς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθαι περί Πάτρης!»
 
Τίποτε πολυτιμότερον αυτού!!!
 
Χρόνια πολλά σε όλους σας!!!
 
Η Παναγία να φυλάει πάντα εσάς και τις οικογένειές σας!
 
Ζήτω το Έθνος!!!
 
Ζήτωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις!!!
 
 
 
                                                                     Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
 
                                                                          Αρχηγός ΓΕΕΘΑ