Επιβεβλημένη η οργάνωση και ενίσχυση σε προσωπικό του Γ.Λ.Κ. - Πότε θα εκδοθούν οι συντάξεις ;

Επιβεβλημένη η οργάνωση και ενίσχυση σε προσωπικό του Γ.Λ.Κ. - Πότε θα εκδοθούν οι  συντάξεις ;
Τελευταία ενημέρωση 01/09/2019

Η Ομοσπονδία έχει προσωπική αντίληψη του θέματος δηλαδή τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, όπως και την υποστελέχωση συγκεκριμένων υπηρεσιώντον τον μεγάλο φόρτος εργασίας των υποστελεχωμένων γραφείων εξυπηρέτησης όσο και τονπρόχειρο τρόπο με τον οποίο στοιβάζονταν εκτεθειμένες χιλιάδες αιτήσεις τόσο δικές μας όσο και άλλων ασφαλισμένων.Τα ανωτέρω τα είχε θέσει υπόψη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου  και ενημερώσαμε τα μέλη μας στο τελευταίο Συνέδριό μας στη Θεσσαλονίκη . Οι ρυθμοί έκδοσης των τελικών συνταξιοδοτικών πράξεων είναι αργοί και το επιβεβαίωσε και η επίσκεψη της νέας πολιτικής ηγεσίας της νέας διακυβέρνησης . Τι εικόνα επικρατεί ; Ή τι διαπίστωσαν ; Μια εικόνα απογοητευτική  αγαπητοί συνάδελφοι .

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΓΛΚ, είχε διαπιστώσει ότι συνολικά οι υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αγγίζουν τις 160.000. Σε αυτές, βέβαια, συγκαταλέγονται αιτήσεις για παροχή πληροφοριών, εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, μεταβολή στοιχείων συνταξιούχων ή προστατευόμενων μελών, αιτήσεις για αναγνώριση ετών κ.λπ.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις απονομής συντάξεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ),ξεπέρασαν τις 17.500 ,με το υπουργείο Εργασίας να αναζητεί λύσεις στην κατεύθυνση της μεταφοράς προσωπικού στη συγκεκριμένη διεύθυνση, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) προκύπτει ότι υπάρχουν 17.556 εκκρεμείς υποθέσεις απονομής συντάξεων στο ΓΛΚ. Από αυτές οι 14.761 είναι περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή βρίσκονται στην αναμονή χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, εντός του 2019  έχουν εκδοθεί από τη διεύθυνση απονομής συντάξεων του ΓΛΚ 4.791 περιπτώσεις συνταξιοδότησης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως κάθε μήνα απονέμονται μόλις 598 συντάξεις, όταν η συγκεκριμένη διεύθυνση θα έπρεπε να εκδίδει πάνω από 1.200 συνταξιοδοτικές αποφάσεις. 
Κατά πληροφορίες  εξετάζεται η επαναφορά 53 εργαζομένων στην υπηρεσία απονομής συντάξεων του ΓΛΚ στις θέσεις τους. Πρόκειται για εργαζομένους που είχαν ζητήσει και είχαν λάβει απόσπαση για άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι αποσπάσεις αυτές έληξαν και δεν θα ανανεωθούν.  
Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη υπηρεσία εντός του Σεπτεμβρίου θα στελεχωθεί με άλλους 50 εργαζομένους από τον ΕΦΚΑ. Η μεταφορά θα γίνει από διάφορες υπηρεσίες του ενιαίου φορέα, με στόχο να συνεργαστούν με τους παλαιούς, εν είδει μίνι εκπαίδευσης, καθώς η διαδικασία που ακολουθείται στο Δημόσιο είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι στο ΙΚΑ ή στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Η Ομοπσονδία μας  είχε πάντοτε άριστη συνεργασία και σε κάθε περίπτωση έτεινε χείρα βοηθείας στο Προσωπικό του ΓΛΚ θεωρώντας τους δικούς της ανθρώπους.  Συμπάσχει μαζί τους και τους κατανοεί για τον φόρτο εργασίας , αλλά πρέπει να βοηθήσει το Υπουργείο σε αυτό . 
Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2018 στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου του ΓΛΚ υπηρετούσαν 135 υπάλληλοι. Οταν εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, οι υπάλληλοι του ΓΛΚ μειώθηκαν σε 49, ενώ ο μέσος όρος αποφάσεων χορήγησης των συντάξεων το 2018 δεν ξεπερνούσε τις 500 και ότι, σωρευτικά, οι υποχρεώσεις - εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ,υπολογίζονται σε περίπου 400.000, καθώς στις 160.000 υποθέσεις του Δημοσίου (πρώην ΓΛΚ) πρέπει να αθροιστούν και οι 230.000 του ΕΦΚΑ.όπως ανακοίνωσε ο κ υπουργός ΒΡΟΥΤΣΗΣ . Περιμένουμε αποτελέσματα .