Η Στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αθήνα

Η Στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 25/03/2022

Πραγματοποιήθηκε σήμερα , σύμφωνα με το πρόγραμμα ,ο εορτασμός της Εθνικής επετείου  της 25ης Μαρτίου 1821 , με την δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου στην οποία  παρέστη η εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου , η Ηγεσία των Ε.Δ. και των Σ.Α. Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε ο ΓΓ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς Αντιστράτηγος ε.α. Μετά την δοξολογία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε δάφνινο στεφάνι  στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ακολούθησε μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων των Ε.Δ. και των Σ.Α.

Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022
Σε πολύ δύσκολη συγκυρία θα γιορτάσουμε φέτος την εθνική μας επέτειο. Τα σύννεφα του πολέμου στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα. Το διακύβευμα είναι παγκόσμιο και τόσο σημαντικό που μας επηρεάζει όλους.

Για τους Έλληνες, που ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους το 1821 εναντίον της πανίσχυρης οθωμανικής αυτοκρατορίας, και πολέμησαν με ελάχιστα μέσα, οικονομικά ή στρατιωτικά, τα όσα διαδραματίζονται τώρα στην Ουκρανία μοιάζουν γνωστά και χαραγμένα στην συλλογική, εθνική μας μνήμη. Ο αγώνας του ‘21, όπως άλλωστε και το έπος του 1940, αλλά και παλιότερα ο ηρωικός και απελπισμένος αγώνας του 1453 και ακόμα και στην αρχαία εποχή, του Θεμιστοκλή και του Μιλτιάδη, η αντίσταση στην πανίσχυρη περσική αυτοκρατορία, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την ταυτότητα και τα ιδανικά μας και μας συγκινούν βαθιά, όταν τα θυμόμαστε ή όταν βλέπουμε παρόμοια να συμβαίνουν σε άλλους λαούς.

Πολλοί απορούν γιατί οι Έλληνες, μέσα από την πολυτάραχη ιστορία μας, αγωνιζόμαστε πάντα εναντίον ισχυρότερων εχθρών, γιατί έχουμε το θάρρος να αψηφούμε τους αριθμούς και ακόμα και την ίδια τη λογική και να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε την ελευθερία μας, αντί να διαλέξουμε την εύκολη λύση και να καταθέσουμε τα όπλα. Την απάντηση την έχει δώσει με απαράμιλλη λακωνικότητα και σοφία ήδη ο Θουκυδίδης στον επιτάφιο του Περικλέους. Κι αυτή η απάντηση αφορά και όλους τους λαούς που απέναντι σε ισχυρούς γείτονες μάχονται υπέρ βωμών και εστιών, ακόμα και σήμερα: «και το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες», γράφει ο μεγάλος μας ιστορικός. Δηλαδή, επειδή κρίνουμε ότι η ευτυχία είναι συνώνυμη της ελευθερίας και η ελευθερία συνώνυμη της γενναιότητας.

Για τους λόγους αυτούς, οι αγωνιστές της Επανάστασης, κλέφτες και Φαναριώτες, κληρικοί και λαϊκοί, διανοούμενοι και αγράμματοι, που ξεσηκώθηκαν την ημέρα του Ευαγγελισμού κατά του Τούρκου δυνάστη, η θυσία του Μεσολογγίου, των Ψαρών, της Χίου, δεν αποτελούν μόνο ηρωικές σελίδες της Ελλάδας, αλλά παγκόσμιες, γιατί εκφράζουν οικουμενικές και πανανθρώπινες αξίες. Επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της Ιστορίας ξανά και ξανά, καθώς ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη φύση.

Οφείλουμε για αυτό μεγάλη τιμή και σεβασμό σε όλους όσους το ‘21 αγωνίστηκαν για τα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιδεώδη που γεννήθηκαν άλλωστε κάτω από το ελληνικό φως. Δεν πρέπει ποτέ να τα θεωρούμε δεδομένα. Δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να τα υπερασπιζόμαστε. Αποτελούν κεφαλαιώδες μέρος της ελληνικής προσφοράς στο παγκόσμιο οικοδόμημα του πολιτισμού.

Χρόνια πολλά!Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου μετά την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022
Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας στις 25 Μαρτίου 1821 οδήγησε, μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Μιας χώρας ανεξάρτητης και δημοκρατικής, στον πυρήνα, εδώ και χρόνια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επέτειος της Επανάστασης, την οποία τιμήσαμε με τη σημερινή παρέλαση, μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στον χάρτη της Ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις, ενότητα και πάθος για ελευθερία. Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Χρόνια πολλά!