Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών 12-11-2022

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών 12-11-2022
Τελευταία ενημέρωση 05/12/2022

Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών» προς  τιμήν του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κωνσταντίνου Πούλιου, που έχασε τη ζωή του, πριν από 80 χρόνια, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα επί της οδού Θεοτοκοπούλου, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Η πρέπουσα τιμή στους πεσόντες Πυροσβέστες, αποδόθηκε στην κεντρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεση στεφάνων, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμο Β΄ Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος τύπου Π.Σ. Αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέγνωσε την Ημερήσια διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου και  ακολούθως πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Ιωάννη Πετρούτσο, από συγγενείς των πεσόντων, από  εκπρόσωπους, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, του Π.Σ., των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών, του συλλόγου πολιτικού προσωπικού του Π.Σ. και των ενώσεων αποστράτων Π.Σ.
Την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Α.Α.Π.Σ.) εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Φώτιος Δημαρέσης  όπου και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων.
Στην τελετή παρευρέθηκαν, επίσης, η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η βουλευτής Τόνια Αντωνίου ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Γούναρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Γάκης ως εκπρόσωπος  του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Βασιλογιαννακόπουλος ως εκπρόσωπος  του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Ταξίαρχος Διαμαντής Σουρής ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Καραΐσκος ως εκπρόσωπος  του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., και ο Υποναύαρχος Δρόσος Ρείζης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ.
Ανάλογες, επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν στα Μνημεία Πεσόντων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας, με την παρουσία συγγενών καθώς και απόστρατων και εν ενεργεία συναδέλφων.