Ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες μέσω της πύλης gov.gr

Ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες   μέσω της πύλης gov.gr
Τελευταία ενημέρωση 01/05/2022

 Ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες τους θα είναι σε θέση να παρέχουν σύντομα όλοι οι δήμοι της χώρας. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσω των ψηφιακών θυρίδων του gov.gr, με στόχο την ύπαρξη ενός ψηφιακού τρόπου επικοινωνίας του δημότη με τον δήμο του και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ομογενοποιημένων δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών.

 
Οι θυρίδες των δήμων στο gov.gr περιλαμβάνουν τις εξής τρεις λειτουργίες.
 
• Την έκδοση πιστοποιητικών αρμοδιότητας των δήμων χωρίς την ανάγκη φυσικών υπογραφών και σφραγίδων. Τα πιστοποιητικά αυτά είναι έγκυρα σε φυσική αλλά και σε ψηφιακή μορφή, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και κατά την προσκόμισή τους σε ιδιωτικούς φορείς.
 
• Την υποδοχή και διεκπεραίωση αιτήσεων δημοτών από το gov.gr, με πρώτη υπηρεσία τη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.
 
• Την αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα σε διαδικασίες των δήμων και παρέχονται από το gov.gr.
 
Ετοιμάζονται νέες προσκλήσεις για τους δήμους για την ανάπτυξη 2.600 σημείων wifi.
 
Μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί θυρίδες για 28 δήμους, δηλαδή
Αγίας Βαρβάρας,
Αγρινίου,
Αίγινας,
Αρταίων,
Βόλβης,
Δράμας,
Διρφύων Μεσσαπίων,
Ελασσόνας,
Ελευσίνας,
Ευρώτα,
Ηρακλείου,
Ιεράπετρας,
Καλαμαριάς,
Κορίνθου,
Λεβαδέων,
Ληξουρίου,
Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων,
Μεσολογγίου,
Μυλοποτάμου,
Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη,
Ξάνθης,
Ξυλοκάστρου,
Παλαιού Φαλήρου,
Πειραιά,
Πυλαίας – Χορτιάτη,
Πύργου,
Σουφλίου,
Ωραιοκάστρου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ενεργοποίηση των θυρίδων σε επιπλέον 46 δήμους που ήδη έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, ενώ υποδομές και εφαρμογές έχουν ήδη δημιουργηθεί για το σύνολο των 322 δήμων της χώρας.
Οι θυρίδες του gov.gr, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, αποτελούν τη δεύτερη οριζόντια εφαρμογή που παρέχεται στους δήμους. Εχει προηγηθεί η υπηρεσία των ψηφιακών ραντεβού, myDimos.Live.gov.gr, όπου οι πολίτες επιλέγουν την υπηρεσία που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν με φυσική παρουσία, τηλεφωνική επικοινωνία ή τηλεδιάσκεψη.
Επίσης, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης, κατά την τελευταία διετία, των υπηρεσιών των δήμων, έχει καταστεί εφικτή η έκδοση πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, γέννησης, ιθαγένειας, εγγυτέρων συγγενών, ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης και θανάτου.
 
Οπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, η αξιοποίηση των ψηφιακών θυρίδων επιτρέπει την κατάργηση των σφραγίδων αλλά και τη διακίνηση εσωτερικά από το Δημόσιο της πληροφορίας του, «έτσι ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να είναι ο κλητήρας του κράτους».