Συνάντηση ΠΟΑΑΣΑ με τον ΥΔΤ & ΠΠ 4-2-2013

Συνάντηση ΠΟΑΑΣΑ με τον ΥΔΤ & ΠΠ 4-2-2013
Τελευταία ενημέρωση 19/07/2019

Την 4-2-13 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδία μας, με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. ΔΕΝΔΙΑ, στο γραφείο του. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση για μια σειρά σοβαρών θεμάτων, που απασχολούν τα μέλη μας, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία γενικότερα. Συνοπτικά παραθέτουμε κατωτέρω τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση:

1. ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Τονίσαμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι τελευταίες ρυθμίσεις, για τις αποδοχές των αστυνομικών, με το Ν.4093/2012 που μάλιστα ισχύουν και αναδρομικά από 1-8-12, έχουν δημιουργήσει γενικευμένο κλίμα αναστάτωσης, οργής και αγανάκτησης σε όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί αποτελούν την επιτομή της απαξίωσης και ευθείας προσβολής κατά του κύρους και της αξιοπρέπειάς τους. Επλήγησαν αυτοί που σύμφωνα με σχετική μελέτη για τα ειδικά μισθολόγια, είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι, με διαφορά. Ειδικά για τους αποστράτους «επιφυλάχθηκε» ειδική μεταχείριση, ήτοι ΔΙΠΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ήτοι μία λόγω μείωσης του βασικού μισθού του Ανθυπολοχαγού και μείωσης των συντελεστών των βαθμών (εναρμόνιση με τις αποδοχές των εν ενεργεία), με αναδρομικό χαρακτήρα και μία που αφορά όλους τους συνταξιούχους με περικοπές 5,10,15 έως 20%, κλιμακωτά, ανάλογα με τις αποδοχές ενός εκάστου. Κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το ασύλληπτο και ασύμμετρο μέγεθος της ισοπέδωσης και της απαξίωσης και των στελεχών, όπως επίσης και καμία «δήλωση συμπαθείας», μας ικανοποιεί, γιατί η αδικία δεν αίρεται, αλλά και γιατί τώρα έχουν αξία μόνο οι πράξεις και όχι τα λόγια. Εξηγήσαμε ότι δεχόμαστε ως Ομοσπονδία καταιγισμό τηλεφώνων και ότι δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε την οργή των μελών μας.

2. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ: Τονίσαμε ότι μας λυπεί το γεγονός ότι οι απόστρατοι δεν αξιοποιούνται γενικώς, ενώ έχουν τεθεί και αντισυνταγματικοί περιορισμοί στην απασχόληση, αλλά και ότι δεν αξιοποιούνται ως «δεξαμενή σκέψης», μετά από τόση γνώση και εμπειρία, από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε αντίθεση με ότι γίνεται σε άλλες προηγμένες χώρες. Δηλώσαμε ότι έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των αποστράτων και περιμένουμε να κληθούμε για να την αναλύσουμε.
3. ΠΟΚΕΑ: Eκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας και το βαθύ προβληματισμό μας για την παντελή απουσία προόδου επί 4 και πλέον χρόνια για την υλοποίηση του Ν. 3688/2008, που αφορά στη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας. Η θεσμοθέτηση του ΠΟΚΕΑ ήταν πάγιος και διαχρονικός στόχος όλου του προσωπικού της Αστυνομίας, στην ενέργεια και αποστρατεία, για την ανάδειξη της ιστορίας και της εξέλιξης του αστυνομικού θεσμού στη χώρα μας, την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, την οργάνωση συνεδρίων, πολιτιστικών δράσεων και άλλων εκδηλώσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ανωτέρω νόμο.
4. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Αναφέραμε ότι η αναζήτηση πόρων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων(ΜΤΣ-ΤΕΑΠΑΣΑ),μετά τα νέα δεδομένα ( κούρεμα ομολόγων, απουσία προσλήψεων κλπ), αποτελεί μείζον ζήτημα και γι αυτό επιβάλλεται η άμεση θεσμοθέτηση πόρων και για τα δύο Ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή για την ψήφιση των ακολούθων ρυθμίσεων, που έχουμε προτείνει αρμοδίως : α) για παρακράτηση ποσοστού της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπέρ του ΜΤΣ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, β) για την αναδιανομή του κοινωνικού πόρου του ΜΤΣ, γ) Υπογραφή Απόφασης από τον κ. Υπουργό Εθνικής ʼμυνας για την αναλογική εκπροσώπησή μας στη Διοίκηση του ΜΤΣ (να υπογραφεί από το κ. Υπουργό Εθν. ʼμυνας σχετική απόφαση που είχε σταλεί στο γραφείο του), καθώς και δ) Κατάργηση του άρθρου 27 του Ν.1911/1990 κλπ.
5. ΝΙΜΙΤΣ:. Δηλώσαμε ότι η διατήρηση του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος για το ΝΙΜΙΤΣ και λειτουργία του ως Νοσοκομείου των αποστράτων και των οικογενειών τους είναι μονόδρομος. Σε σενάρια για «παράδοση» του ΝΙΜΙΤΣ στην ιδιωτική εκμετάλλευση, η Ομοσπονδία μας είναι κάθετα αντίθετη, όπως και ΠΟΑΣΥ και η ΠΟΑΞΙΑ. ʼλλωστε το ΝΙΜΙΤΣ είναι το μόνο νοσοκομείο στο οποίο οι μετοχομερισματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. στο ΜΤΣ, είναι δικαιούχοι.
6. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Ζητήσαμε να επεκταθεί το δικαίωμα της ΔΩΡΕΑΝ περίθαλψης, στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία που προβλέπεται για τα ΑΓΑΜΑ και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ τέκνα των στρατιωτικών στην ενέργεια και αποστρατεία (Υπ΄αριθ.Φ.700/145/212275 Σ.348 από 09-09-09 Απόφαση κ. Υφυπουργού Εθν. ʼμυνας-ΦΕΚ 2035/13-09-09) και στα τέκνα των μετοχομερισματούχων του ΜΤΣ, που προέρχονται από την ΕΛ.ΑΣ., με τους ίδιους όρους.
7. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ: Εξηγήσαμε ότι σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές και ευμετάβολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, η μέριμνα για την εσωτερική ασφάλεια θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των εθνικών προτεραιοτήτων . Στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, η κρισιμότητα της κατάστασης και η έξαρση της εγκληματικότητας επιβάλλει τη χάραξη ενιαίας εθνικής πολιτικής, που θα έχει συνέχεια, αξιοπιστία και συνέπεια και θα εφαρμόζεται, απαρέγκλιτα στη βάση σχεδίου, χωρίς εκπτώσεις ή πολιτικές αντιπαραθέσεις. Δηλώσαμε ότι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα αυτά στον κ. Πρωθυπουργό της Χώρας και ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις προτάσεις μας αυτές σε χρόνο που θα καθορισθεί από την πολιτική ηγεσία.
8. ΛΕΣΧΕΣ: Προτείναμε την ίδρυση λεσχών για τη σίτιση του προσωπικού, καθώς και πρατηρίων τροφίμων.
9. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ : Εκφράσαμε την πάγια θέση μας ότι πρώτη προτεραιότητα της ΠΟΑΑΣΑ είναι η καλλιέργεια της συλλογικής συνείδησης σε όλους τους αστυνομικούς στην ενέργεια και αποστρατεία, χωρίς κανένα διαχωρισμό και η περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων στο πλαίσιο της ενιαίας και αδιαίρετης αστυνομικής οικογένειας.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αγωνιστική δράση για την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της προσφοράς των αστυνομικών από την πολιτεία.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με θέσεις που εκφράστηκαν στο παρελθόν από επίσημα δυστυχώς χείλη για αποκοπή του «ομφάλιου λώρου» των ενεργεία στελεχών με τους αποστράτους.

Ο κ. Υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα και τις προτάσεις μας. Επιφυλασσόμαστε για συγκεκριμένα αποτελέσματα.