Σύνοδος ηγετών ΕΕ: Σε έξι μήνες η απόφαση για τη νέα Frontex (18-12-2015)

Σύνοδος ηγετών ΕΕ: Σε έξι μήνες η απόφαση για τη νέα Frontex (18-12-2015)
Τελευταία ενημέρωση 19/12/2015

Σύνοδος ηγετών ΕΕ: Σε έξι μήνες η απόφαση για τη νέα Frontex
       
Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις που έδειξαν τον διχασμό που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να επιταχύνουν τη δημιουργία της αναβαθμισμένης Frontex και καλούνται να αποφασίσουν επί του θέματος μέσα στο επόμενο εξάμηνος. Επίσης, κάλεσαν εκ νέου τους... εαυτούς τους να εφαρμόσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι τα μέσα του 2016 πάνω στις λεπτομέρειες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσαν ότι θα ήθελαν να αφαιρεθεί ένα αμφιλεγόμενο τμήμα της πρότασης που θα δίνει στις Βρυξέλλες δικαίωμα επέμβασης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους προς διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως αναφέρει η Σύνοδος στα συμπεράσματά χαρακτηριστικά, «το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία» και «πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας».

Επιπλέον, καλείται η Επιτροπή να παρουσιάσει γρήγορα την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι «στο μεταξύ οι υπάρχοντες κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται».

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής μη ικανοποιητική και «πρέπει να επιταχυνθεί».

Η αδυναμία προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν, τα προβλήματα στη λειτουργία των hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση «επειγόντως».

Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Λίγο μετά το τέλος της Συνόδου, Γιούνκερ και Τουσκ υπογράμμισαν εκ νέου την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν.
Ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος μετά την σημερινή συνεδρίαση και τόνισε ότι οι πάντες συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα. Χαρακτήρισε επίσης θετική τη συμφωνία της Frontex με την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τουσκ ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που η κυβέρνηση της ʼγκυρας έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την θετική υποδοχή των προτάσεων που πρόσφατα υπέβαλε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex. Δήλωσε, επίσης, ικανοποιημένος από την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουμε επί της προτάσεως της Επιτροπής έως τον Ιούλιο του 2016.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι χωρίς αμφιβολία υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί.ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ