Τα εγκαίνια των γραφείων της Π.Ο.Α.Σ.Α. και η παράδοση ενός ντοκουμέντου της Μάχης της Κρήτης .

Τα εγκαίνια των γραφείων της Π.Ο.Α.Σ.Α. και η παράδοση ενός ντοκουμέντου της Μάχης της Κρήτης .
Τελευταία ενημέρωση 01/04/2022

Εγκαινιάστηκαν χθες, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Σ.Α.), στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96), καθώς και το «Αίθριο Αναψυχής Αποστράτων – Αστυνομία , Ανθρωπισμός, Αλληλεγγύη».

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ   και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ .

Στην εκδήλωση χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αστυνόμος Β’ Αλέξιος ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ .

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, σημειώνοντας:

« Η Ελληνική Αστυνομία ήταν και είναι το σπίτι για όλους τους Έλληνες αστυνομικούς και ασφαλώς για τους αποστράτους γιατί είστε πάντοτε ένα με το σώμα και την οικογένειά της Ελληνικής Αστυνομίας και από σήμερα θα έχετε αυτόν εδώ τον σπουδαίο χώρο ο οποίος πλέον είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας » τόνισε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Η Αστυνομία μας είναι εδώ, είναι ανθρώπινη και φιλική απέναντι στους πολίτες είναι σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα και έχει για πάντα μέλη της και συμβούλους της όλους τους αποστράτους.
Θα έρχομαι να σας βλέπω όπως έρχεστε και εσείς στο γραφείο μου. Αλλά θέλω να έρχομαι για να παίρνω την δική σας γνώση, εμπειρία, σοφία και τις συμβουλές των αποστράτων αστυνομικών μας »
.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ακόμη την προσπάθεια ενίσχυσης της εκπαίδευσης της Αστυνομίας με νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση και στην οποία προβλέπεται χρηματοδότηση της ΕΛ.ΑΣ. με κονδύλια που θα προέρχονται από την πάταξη εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως τη διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης μίλησε για την επίλυση ενός αιτήματος 40 χρόνων που αφορά την απαλλαγή 1.500 αστυνομικών από την υποχρέωση διανομής δικογράφων.

Ακολούθως, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ , στον χαιρετισμό του, τόνισε:

« Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα σταθμός, καθώς το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον, και η οικογένεια των Αποστράτων τόσο της Αστυνομίας όσο και των άλλων δύο Σωμάτων Ασφαλείας πλέον αποκτά το δικό της χώρο, εδώ μέσα σ’ αυτήν την ιστορική εγκατάσταση…

…Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο χώρο για τη στέγαση των γραφείων της και για την εξυπηρέτηση όλων των πρωτοβάθμιων Συνδέσμων αυτής…

… Εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό συγκλίνουν σε ένα φυσικό χώρο και συνεχίζουν να συμπράττουν και να προσφέρουν αρμονικά τόσο στο Σώμα όσο και στον πολίτη και στο κοινωνικό σύνολο.

Επιπλέον, εγκαινιάζεται σήμερα σε παρακείμενο χώρο από τα νέα Γραφεία της ΠΟΑΣΑ, το παλιό Αίθριο της πρώην Σχολής Αξιωματικών, το οποίο αναπλάστηκε και αναδιαμορφώθηκε για να χαρακτηριστεί ως «Αίθριο Αναψυχής Αποστράτων – Αστυνομία, ανθρωπισμός, αλληλεγγύη». Με ιδιαίτερη σημασιολογία διατηρείται η διασύνδεση με το παρελθόν, τόσο με την ονοματοδοσία και τη χρηστικότητα του συγκεκριμένου χώρου για την Αστυνομία…

…Τα σημερινά εγκαίνια συμπίπτουν με μία ακόμη ιστορικά αξιοσημείωτη στιγμή, την έκδοση του πρώτου βιβλίου του εγκρίτου ιστορικού και ακαδημαϊκού συγγραφέα Θανάση Χρήστου με τίτλο «Αναζητώντας τον ένοχο και επιβάλλοντας την τάξη – Η αστυνομία σε αναζήτηση ρόλου τα χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας». Συνιστά μία ακόμη προσπάθεια ένωσης του παρελθόντος με το παρόν…


Στο σημείο αυτό να επισημάνω και την υλοποίηση δράσης ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της λειτουργίας μόνιμων Εκθέσεων Αστυνομικών Κειμηλίων στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας και στην Αστυνομική Ακαδημία, αλλά και της λειτουργίας της κεντρικής Έκθεσης Αστυνομικών Κειμηλίων στο ισόγειο κτήριο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας…

…Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΑ κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟ  Ευάγγελο, αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για τη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία, ώστε να επέλθει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εύχομαι από καρδιάς να συνεχίζετε με τη δράση σας να τιμάτε το ένδοξο παρελθόν της Ελληνικής Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των άλλων δύο Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγχαρητήρια για το νέο σας σπίτι.

Σας ευχαριστούμε που είσαστε το παρελθόν και χτίζετε το μέλλον μας.

Σας ευχαριστώ ».


Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΑΣΑ
Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την μεγάλη οικογένεια των αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας , μια οικογένεια που αριθμεί 70 .000 περίπου άτομα.
Σήμερα είμαστε εδώ μερικοί εξ αυτών αλλά αντιπροσωπεύουμε τη σκέψη και την καρδιά όλων.  
Εγκαινιάζονται ταυτόχρονα το σπίτι και η αυλή μας . Εγκαινιάζονται οι χώροι όπου συναντώνται  η ιστορία , το παρόν και το μέλλον της Αστυνομίας αλλά και των Σ.Α.
Είναι οι χώροι όπου ενσαρκώνεται περίτρανα η αλληλένδετη και διαχρονική σχέση , μια σχέση αγάπης , μεταξύ των εν ενεργεία και των εν αποστρατεία στελεχών της Αστυνομίας.
Οι χώροι αυτοί είναι ο καθοριστικός  κρίκος μιας αλυσίδας συμπαγούς και άσπαστης , μιας αλυσίδας που δε θα σπάσει στο πέρασμα των χρόνων , μιας αλυσίδας που κρατάει δεμένους εμάς τους απόστρατους , τους προπομπούς σας, με εσάς τους εν ενεργεία , τους συνεχιστές μας μέσα σε μια λεωφόρο διαρκούς προσφοράς στην ελληνική κοινωνία , στην δημοκρατία και στην ελευθερία.
Στο διάβα αυτής της ατέλειωτης λεωφόρου συναντήσαμε και συναντάτε εσείς τώρα , πάρα πολλές δυσκολίες . Αυτές όμως δεν μας εκτροχίασαν . Αντίθετα μας χαλύβδωσαν με περισσό ζήλο και αυταπάρνηση και μας ανέδειξαν σε πρεσβευτές αρχών , αξιών και ιδανικών.
Για εμάς τους απόστρατους αλλά και για εσάς τους εν ενεργεία   αρχές και αξίες όπως ο ανθρωπισμός , η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά αλλά και ιδανικά όπως η αγάπη για την πατρίδα , την οποία εμείς οι απόστρατοι ονομάζουμε πατριωτισμό , σε αντιδιαστολή με τον λαϊκισμό και  τον εθνικισμό , η πίστη στη δημοκρατία και η θυσία για την ελευθερία ήταν και παραμένουν φωτεινοί σηματοδότες της πορείας μας .
Συνάδελφοι ο χώρος που σήμερα εγκαινιάζουμε θα αποτελέσει ένα εργαστήρι ιδεών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας προς όφελος του Έλληνα πολίτη και της ελληνικής   κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως για εμάς του απόστρατους των Σ.Α. θα αποτελέσει ένα ορμητήριο μαχών και αγώνων για την ανάδειξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού μας ρόλου , την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και των χαμένων μας από τις συνέπειες των μνημονίων αλλά και της διατήρησης των κεκτημένων μας για τα οποία εργάστηκαν γενιές και γενιές αποστράτων .
Κύριε Αρχηγέ οι παρόντες γράφουν ιστορία. Σήμερα εσείς , τιμώντας εμάς τους απόστρατους των Σ.Α. , εμάς που αποτελούμε την ιστορία , γράφετε τη δική σας ιστορία.
Κύριε Αρχηγέ οι απόστρατοι των Σ.Α. , ομόφωνα δηλώνουμε , ότι θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση και την τιμή την οποία μας κάνετε , δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό και θα παραμείνουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι   στις αρχές , τις αξίες και τα ιδανικά , τα οποία μας συνδέουν και τα οποία υπηρετήσαμε εμείς και συνεχίζουμε να υπηρετούμε τώρα  μαζί με εσάς.
Σας ευχαριστώ.
και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιστράτηγος ε.α. Οδυσσεύς ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ , ο οποίος παρέδωσε στον κ. Αρχηγό ιστορικό κειμήλιο που χρονολογείται από την περίοδο της μάχης και κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου το ίδιο να αποτελέσει αντικείμενο του υπό διαμόρφωση Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ομιλία Αντιστράτηγου ε.α. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗ Οδυσσέα Γ.Γ.  Π.Ο.Α.Σ.Α.

Πανοσιολογιότατε
Κύριε Υπουργέ , Κύριε Υφυπουργέ
Κύριε Γενικέ
Κύριε Αρχηγέ , Κύριε Υπαρχηγέ , κύριε Γενικέ επιθεωρητά
κ.κ. Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί
Κ.κ. εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Οργανώσεων της ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ , κύριοι πρόεδροι των εν ενεργεία και αποστράτων συνδικαλιστικών Ενώσεων  , κυρίες και κύριοι.
Σήμερα για μας είναι μεγάλη ημέρα γι αυτό και με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια και σε συνέχεια της παρουσίασης του ιστορικού βιβλίου μελέτης του καθηγητικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ΧΡΗΣΤΟΥ Αθανάσιου …..Αναζητώντας τον ένοχο και επιβάλοντας την Τάξη – Η αστυνομία σε αναζήτηση ρόλου τα χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας . 1821-1830  με πρωτοβουλία του ΠΡΟ.ΠΟ. και του ΠΟΚΕΑ …..
Σας παραδίδουμε ένα ιστορικό ντοκουμέντο της μάχης της Κρήτης που πρέπει να υπάρχει και να διαφυλάσσεται στο ιστορικό Μουσείο της ΕΛ.ΑΣ.
Είναι ένα ιστορικό χειρόγραφο σημείωμα , το οποίο μαζί με άλλα κείμενα μας έστειλε με επιστολή του  , της 10-3-2022 ο Θεόδωρος ΚΟΡΜΠΙΛΑΣ Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. ε.α από το Παρθένι Τριπόλεως όπου διαμένει....με τη σημείωση – παράκληση – επιθυμία << για τη δέουσα κατά την κρίση μας μουσειακή αξιοποίησή τους >> .
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το σημείωμα αυτό που βλέπετε , στην μικρή προθήκη , έχει μια ιστορική διαδρομή μέχρι των ημερών μας .
Σας προτρέπω να ακολουθήσουμε νοερά αυτή τη διαδρομή ...
Μάχη της Κρήτης ... 29-5-1941 Οι τελευταίοι που έπαυσαν πυρ κατά των Γερμανών ήσαν οι υπερασπίζοντες το Ρέθυμνο λόχοι της Χωροφυλακής . Την ημέρα εκείνη δεν γνώριζαν  ότι η υπόλοιπος Κρήτη είχε καταληφθεί . Το έμαθαν όταν πλέον είχαν περικυκλωθεί από τον εχθρό , οπότε με μεγάλη καθυστέρηση έφθασε από τον Διοικητή των Ελληνικών Δυνάμεων στην περιοχή αυτή συνταγματάρχη ΠΟΘΟΥΛΑΚΗ αγγελιοφόρος ο οποίος του ενεχύρησε και την προχειρογραμμένη λακωνική σημειωματική του Διαταγή προς τον ηρωικό Διοικητή των λόχων Χωροφυλακής Ταγματάρχη ΧΑΝΙΩΤΗ για κατάπαυση του πυρός , προς αποφυγή ασκόπου αιματοχυσίας .
είναι ένα χειρόγραφο σημείωμα  κιτρινισμένο από το χρόνο , η τελευταία διαταγή του Ελληνικού Στρατού , είναι γραμμένη σε μια κόλλα με μελανί  μολύβι και υπογράφεται  από τον τότε Στρατιωτικό Διοικητή της Κρήτης  ΠΟΘΟΥΛΑΚΗ Στυλιανό  Συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού με την υπογραφή του . και απευθύνεται στον Διοικητή του Παρατήματος της  Σχολής Οπλιτών Χωροφυλακής Ρεθύμνου και διοικητού του Τάγματος Δοκίμων Χωροφυλάκων Ταγματάρχη ΧΑΝΙΩΤΗ Ιάκωβος  Ο οποίος το λαμβάνει με αγγελιοφόρο
Και επι λέξη αναγράφει τα εξής :
Κύριε ΧΑΝΙΩΤΗ ελήφθη απόφασης ότι πάσα περαιτέρω αντίστασης αποβαίνει μάταια . Εξέλθετε δια λευκής σημαίας ίνα ανακοινώσητε εις τους εισερχομένους Γερμανούς μοτοσυκλετιστάς ότι προτιθέμεθα να συνθηκολογήσωμεν  τιμίως .
Ρεθ. 29-5-1941
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΣΤ. ΠΟΘΟΥΛΑΚΗΣ
Συτ/χης
Εάν παρίσταται ανάγκη ειδοποίησε τους Γερμανούς ότι διατειθεμένοι  να παρουσιασθεί δια να κανονιστούν τα της παραδόσεως .

Στην πίσω σελίδα
ΠΡΟΣ
ʼπαντας τους λόχους του Τμήματος προσκαλουμένους ίνα λάβωσι γνώσι.  
•    Ο ανωτέρω ταγματάρχης ΧΑΝΙΩΤΗΣ αρνήθηκε να παραδώσει την πόλη  εις τους εχθρούς .  Μετά την κατάπαυση  του πυρός και την είσοδο των Γερμανών στην πόλη όλοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι .
•    Η Διαταγή αυτή διαβιβάστηκε διαδοχικά από το ένα μαχόμενο τμήμα στο άλλο.11 λόχοι Χωροφυλακής  και κατέληξε στα χέρια του τελευταίου  (μεταξύ των 11 λόχων  Χωροφυλάκων που υπερασπιζόντων το Ρέθυμνο, Διοικητή του 7ου Λόχου ( εγκατεστημένος στο Ατσιπόπουλον Ρεθύμνου ) υπομοίραρχο ΜΑΛΤΕΖΟ Παναγιώτη με διμοιρίτη τον ανθυπομοίραρχο ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ Ιωάννη .
•     Ο μετέπειτά Στρατηγός της Ελληνικής Χωροφυλακής ΜΑΛΤΕΖΟΣ Παναγιώτης ( δεν είναι πλέον στη ζωή ) αυτός που το διαφύλαξε παρά την αιχμαλωσία του  μέχρι το 1992 το έστειλε προς δημοσίευση στον συντάκτη της εφημερίδας μας στρατηγό ΚΟΡΜΠΙΛΑ και δημοσιεύτηκε στο υπ αριθμ . 8 φύλλο ( Ιούλιος – Αύγουστος 1992 ) με τίτλο << η Χωροφυλακή στη μάχη της Κρήτης >>  της ΦΩΝΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ , όπως ονομάζονταν τότε η σημερινή εφημερίδα της Ομοσπονδίας μας ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ. ( στην επέτειο των 51 χρόνων της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 
•    Η τεκμηρίωση – αξιοποίηση των ανωτέρω  σε συνδυασμό με τις  εκθέσεις των ηρωικών αυτών πρωταγωνιστών πολεμιστών της Χωροφυλακής που πιστεύω ότι υπάρχουν στο ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας , πέραν της καταγραφής στην 2 τομη Ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής 1936-1950 του καθηγητή Απόστολου ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ , ανήκει πλέον στην Διεύθυνση Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας .
•    Σήμερα , κύριε Αρχηγέ 81 χρόνια μετά , πλησιάζει σε δυο μήνες περίπου ο εορτασμός της ΜΑΧΗΣ της ΚΡΗΤΗΣ  , παραδίδεται σε σας , τον καταγόμενο εκ Κρήτης .. από εμάς ..... αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο .. Κύριε Πρόεδρε , παρακαλώ για την παράδοση ..
Σας ευχαριστώ .......

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής του «Αιθρίου Αναψυχής Αποστράτων – Αστυνομία, Ανθρωπισμός, Αλληλεγγύη», το οποίο αναπλάστηκε και αναδιαμορφώθηκε.

Τέλος, στο νέο Αίθριο, φυτεύτηκαν συμβολικά τρία ελαιόδεντρα, από την Πολιτική και Φυσική ηγεσία καθώς και από μέλη της Π.Ο.Α.Σ.Α.

Στην εκδήλωση, παρέστησαν, επίσης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Υποστράτηγος Χρήστος Κονδύλης, Διευθυντές αυτοτελών κεντρικών Υπηρεσιών, Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί καθώς και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

Παρέστησαν απο πλευράς εκπροσώπων της Π.Ο.Α.Σ.Α. και των Συνδέσμων - Ενώσεών της οι :
Προέδρος της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.
Α Αντιπρόεδρος κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Νικήτας Αστυνομικός Διευθυντής ε.α. και νομικός σύμβουλος της Π.Ο.Α.Σ.Α. 
Β Αντιπρόεδρος Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΒΟΡΓΙΑΣ Κων/νος Υπαστυνόμος ε.α. και Πρόεδρος Αποστράτων Χωρ/κής ΕΛ .ΑΣ. Αχαΐας 
Γ.Γ. Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ Οδυσσεύς Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. 
.       Ταμίας Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΤΣΙΒΙΚΗΣ Ηλίας Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικός Γραμματέας Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΒΕΛΛΗΣ Παναγιώτης Αντιστράτηγος ε.α. Π.Σ. και Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών Π.Σ.
Μέλος του Δ.Σ. Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος Ανθυπαστυνόμος ε.α. και Πρόεδρος της Ένωσης Συντ/χων Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ. Μεσσηνίας 
Πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Αστ/κών Αθηνών κ. ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑΣ Νικόλαος Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ..
Πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Αστ/κών Ν/Α Αττικής κ. ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ  Δημήτριος Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ.
Πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Σ.Α. Ηλιούπολης κ. ΜΗΤΣΗΣ Αθανάσιος υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ..
Πρόεδρος Αποστράτων ΕΚΑΜ κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Θεόδωρος Υπαστυνόμος ε.α. .
Πρόεδρος της Ένωσης  Αποστράτων Σ.Α. Κορινθίας κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Βασίλειος Υπαστυνόμος ε.α. 
Πρόεδρος της Ένωσης Συντ/χων Αστυνομικών Εύβοιας κ. ΣΚΛΙΑΣ Σωκράτης Υπαστυνόμος ε.α. .
Α΄ Αντιπρόεδρος του Σ.ΑΠ.ΑΣ.Αθηνών κ. ΜΠΕΤΤΑΣ Δημήτριος Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ 
Επίσης ετίμησαν την τελετή με την παρουσία τους οι επίτιμοι Πρόεδροιτης Π.Ο.Α.Σ.Α. :κ .  ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ Νικόλαος Ταξίαρχος Χωροφυλακής ε.α. , κ . ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεόφιλος Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. ,οι επίτιμοι Αντιπρόεδροι της Π.Ο.Α.Σ.Α. :κ . ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Γρηγόριος Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ.  και μέλος των Δ.Σ. του ΠΟΚΕΑ καιτου Μ.Τ.Σ. , κ . ΣΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ Ιωάννης υπαστυνόμος ε.α. 
ο επίτιμος Ειδικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ . ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. και μέλος του Δ.Σ. του ΝΙΜΤΣ , τα επίτιμα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α.   :κ . ΧΑΤΖΑΡΑΣ Νικόλαος Αστυνομικός Διευθυντής ε.α. ΕΛ.ΑΣ και ο κ . ΣΚΛΗΚΑΣ Δημήτριος υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. και πολλά μέλη 
 
Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής εφαρμόστηκαν τα υγειονομικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID - 19.