Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπερ αναπαύσεως ψυχών πεσόντων αστυνομικών

Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπερ αναπαύσεως ψυχών πεσόντων αστυνομικών
Τελευταία ενημέρωση 19/02/2023

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος


Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96), παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη , τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και Προέδρους Συνδικαλιστικών Ενώσεων.

 Ο κ. Αρχηγός στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε :

«Με συνείδηση εθνικής ευθύνης και κοινωνικού χρέους, μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αστυνομικούς που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και θυσίασαν το πιο σημαντικό αγαθό, αυτό της ζωής…

…Βρισκόμαστε εδώ, κατακλυσμένοι με αισθήματα συγκίνησης και σεβασμού προς αυτούς τους ανθρώπους που απουσιάζουν σήμερα από κοντά μας…

… Δεν πρόκειται για ήρωες αλλά για ανθρώπους που τοποθέτησαν το κοινωνικό καλό πάνω από το ατομικό και με ελεύθερη βούληση επέλεξαν να υπερασπιστούν με γενναιότητα το αγαθό της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Αυτούς τους αστυνομικούς τιμούμε σήμερα!

… Μοναδικό τους κίνητρο ήταν η προσφορά στον άνθρωπο, στο εμείς έναντι του εγώ, στο συλλογικό έναντι του ατομικού και για αυτό δικαίως κέρδισαν την αναγνώριση, την υστεροφημία, τον θαυμασμό της κοινωνίας…

…Με γνώμονα την τήρηση του Νόμου, με οδηγό τις προσδοκίες των πολιτών και την απαίτηση για ασφάλεια και ευνομία στον τόπο μας, συναισθανόμαστε την ανάγκη μετάβασης στη νέα εποχή.  Στηρίζουμε το έργο του κάθε αστυνομικού και είμαστε δίπλα του στην καθημερινή επικίνδυνη αποστολή του με ήθος και επαγγελματισμό…

…Δεν ξεχνούμε. Τιμούμε και ευγνωμονούμε όλους εκείνους που έπεσαν στο καθήκον. Τιμούμε την προσφορά τους σε όλους εμάς, στην κοινωνία μας, στην Πατρίδα μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.»

Ο κ υπουργός στην ομιλία του είπε :

Τιμάμε σήμερα τους αστυνομικούς μας που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Τους άνδρες και τις γυναίκες εκείνους που επέλεξαν συνειδητά να συνδέσουν τη ζωή τους με την έμπρακτη φιλοσοφία προσφοράς προς την πατρίδα,  και μια στάση ευθύνης προς τον Ελληνικό λαό και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Για να υλοποιήσουν την αποστολή τους που περιλαμβάνει αμέτρητες ώρες στο καθήκον και αμέτρητους  κινδύνους.

Ανάμεσά μας, επομένως σήμερα, δεν είναι παρόντες μόνο όλα τα σημερινά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι κυρίως μαζί μας οι ψυχές τους εκείνων που με την ίδια τους τη ζωή τίμησαν το εθνόσημο και τις ιερές αξίες που αντανακλά. Δημιουργώντας γύρω μας ένα αόρατο δίχτυ αφοσίωσης, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας που περιβάλλει ετούτη την ώρα κάθε έναν από όσους υπηρετούν σήμερα ενεργά και θεσμικά  την Ελληνική Αστυνομία.

Το βάρος και το κενό της απώλειας για τις οικογένειές τους είναι τεράστιο διαχρονικά τους  οφείλουμε πολλά. Όπως οφείλουμε στους αγαπημένους τους, εκείνους που τους έφεραν στη ζωή και τους μεγάλωσαν, τους συντρόφους της ζωής και τα παιδιά τους. Τους τιμούμε και θα είμαστε πάντα δίπλα τους, όπως και αυτοί θα ανήκουν για πάντα στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε την ασφάλεια εκείνων που κινδυνεύουν ανταποκρινόμενοι στην ύψιστη αποστολή της ασφάλειας των πολιτών και της πατρίδας.

Είμαστε δίπλα στους αστυνομικούς μας με πράξεις, αντιμετωπίζοντας προβλήματα, δίνοντας λύσεις, δρομολογώντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για μία αστυνομία σύγχρονη, ανθρώπινη, αποτελεσματική, διαφανή, μια Αστυνομία που στέκεται δίπλα στην κοινωνία, με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα και αφοσιωμένη στην αποστολή της. Η ενότητα των ίδιων των αστυνομικών μας και η συνεχής συνεργασία όλων των θεσμικών παραγόντων του Υπουργείου και της ΕΛΑΣ είναι προϋπόθεση για τη συνεχή και αποτελεσματική δράση μας.  Συνεχίζουμε, λοιπόν. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Τιμώντας με πράξεις τους ανθρώπους που έφυγαν στο καθήκον.

Αιωνία τους η μνήμη θα τους θυμόμαστε και θα τους τιμάμε για πάντα».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης: Ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος ΠΛΕΥΡΗΣ, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος ΚΑΙΡΙΔΗΣ,  ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Λάζαρος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων ΣΚΛΑΒΟΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος Κωνσταντίνος ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Χρήστος ΚΟΝΔΥΛΗΣ, από το Γραφείο Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α ο Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ ΔΟΥΡΒΕΤΑΚΗΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος κ. Αστέριος ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Δημήτριος ΜΠΑΚΟΛΑΣ, ο Γενικός Διευθυντής Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων Υποστράτηγος κ. Νικόλαος ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΜΠΑΛΑΣ, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος κ. Χαράλαμπος ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Υποστράτηγος κ. Παναγιώτης ΠΟΥΠΟΥΖΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, ο Πρόεδρος του ΤΑΠΑΣΑ Ταξίαρχος κ. Ευάγγελος ΜΑΝΩΛΗΣ και άλλοι Προϊστάμενοι επιτελικών υπηρεσιών και διευθύνσεων.

Μετά την εκφώνηση των ομιλιών από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκου ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Ανδρέα ΒΕΛΛΙΟ και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών  Υπαλλήλων κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών που κοσμεί το προαύλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, στεφάνια κατέθεσαν, εκτός από τους προαναφερόμενους, κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ, ΣΚΟΥΜΑ, ΒΕΛΛΙΟ και ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλος ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνου ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,  Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος ΤΕΝΤΟΜΑΣ,  η Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κα Ειρήνη ΜΑΚΡΥΔΑΚΗ, , ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικού Προσωπικού Υ.Δ.Τ. κ. Γεώργιος ΚΟΛΟΒΟΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κωνσταντίνος ΤΣΙΓΚΑΣ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτρης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Παναγιώτης ΤΣΙΑΝΟΣ και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κ. Δημήτρης ΡΩΤΑΣ.ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Νικήτας ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  εκπροσώπησε την Ομοσπονδία και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων .