Ο Σ.Α.Σ.Α.Ν Πρέβεζας τίμησε τον Σταύρο Στίβεν ΛΑΛΑ

Ο Σ.Α.Σ.Α.Ν Πρέβεζας τίμησε τον  Σταύρο Στίβεν ΛΑΛΑ
Τελευταία ενημέρωση 19/07/2022

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
Σ Ω Μ Α Τ Ω Ν   Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α Σ
Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ταχ. Δ/νση : Λ. Ιωαννίνων 200
Τ.Κ. 48100 – Πρέβεζα
    
Πρέβεζα, 12 Ιουλίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 29 Μαϊου 2022, στο περιθώριο του Συνεδρίου ΔΕΑ το οποίο διεξήχθη στην Καβάλα, ο σύνδεσμος αποστράτων Πρέβεζας και Ιωαννίνων, οι αδελφοί Σοφοκλής και Σπυρίδων Κίτσιος, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Σταύρο (Στίβεν) ΛΑΛΑΣ.
Η παραπάνω συνάντηση έλαβε χώρα με πρωτοβουλία των αναφερόμενων συνδέσμων, παρισταμένων και των υπόλοιπων Συνέδρων, ως ελάχιστη αναγνώριση για τις πολύτιμες και ανεκτίμητες Υπηρεσίες που προσέφερε στην Πατρίδα.
Ως υπάλληλος της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Σμύρνη Μικράς Ασίας, προσέφερε πολύτιμες Υπηρεσίες στα Ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος θέματα.
Ακολούθως ως υπάλληλος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα αντιστοίχως συνεισέφερε στα ζητήματα που αφορούσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία και συγκεκριμένα στο Σκοπιανό.
Το 1993 ανακαλύφθηκε από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας των Η.Π.Α. και συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας με συνέπεια την έκπτωση της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης και τον Γολγοθά του ιδίου. Καταδικάστηκε για κατασκοπεία στις ΗΠΑ σε κάθειρξη δεκατριών ετών όπου και εξέτισε την ποινή του σε φυλακές υψίστης Ασφαλείας.
Ακολούθως, επί δύο χρόνια μετά την έκτιση της ποινής του η Ελληνική πολιτεία αρνήθηκε τη χορήγηση Ελληνικού Διαβατηρίου στο όνομα του Σταύρος Λάλας. Ενώ απευθυνόμενος στις Αμερικανικές Αρχές εντός τεσσάρων ημερών του παραδόθηκε διαβατήριο και αναχώρησε για την Πατρίδα όπου η οικογένειά του είχε δεκαπέντε χρόνια να τον δεί.
Αυτόν τον άνθρωπό που θυσίασε τα πάντα για την Πατρίδα, τον εαυτό του (13 χρόνια φυλακή) και το κυριότερο την οικογένειά του, η πολιτεία τον έχει ξεχασμένο και παραμελημμένο χωρίς καμία μέριμνα ή βοήθεια.
Σε ένδειξη αναγνώρισης αυτής του της προσφοράς, ο Πρόεδρος,  Σοφοκλής Κίτσιος, με απόφαση του Δ.Σ. του απένειμε τιμητική πλακέτα καθώς και την Ελληνική Σημαία εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Συνδέσμου.